Poliţiştii protestează faţă de "cadourile electorale"

Poliţiştii protestează faţă de
Poliţiştii se plâng că au fost obligaţi să muncească fără a fi plătiţi în perioada campaniilor electorale din acest an. Indemnizaţia specială a poliţiştilor nu a fost prevăzută nici pentru alegerile din decembrie.

Situaţia a fost dezvăluită de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), care îşi exprimă public indignarea „faţă de continuarea - şi în actuala guvernare- a practicilor abuzive contra muncii personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI)".

"SNPPC constată, cu indignare, că MAI, în calitatea sa de iniţiator legislativ nu a fost, nici de această dată, preocupat să înscrie dreptul la indemnizaţie pentru poliţişti, în Hotărârea de Guvern, aprobată la şedinţa din 01.09.2012, privind bugetul şi cheltuielile necesare organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Cameră şi Senat, din decembrie 2012", arată sindicaliştii. Aceştia se plâng că în campanile electorale, poliţiştii sunt obligaţi, mai departe, să muncească, în afara programului de lucru, fără a li se plăti indemnizaţia prevăzută şi pe care o primesc toate celelalte categorii profesionale implicate în desfăşurarea alegerilor, potrivit Hotărârilor de Guvern (HG).

Această indemnizaţie, reclamă poliţiştii, o vor primi, însă, şi la alegerile parlamentare din decembrie, "statisticienii, informaticienii şi, în general, ceilalţi membri ai personalului tehnic auxiliar participant care au fost înscrişi în HG, de fiecare dată, ca beneficiari de indemnizaţie nu doar ca executanţi de servicii."

Sindicaliştii spun că răspunsul, doar sugerat de MAI pentru această situaţie, este "lipsa unei analize de impact financiar, numărul de poliţişti posibili beneficiari, costuri etc. O lucrare pe care specialiştii financiari ai MAI nu au reuşit să o ducă, desigur, la bun sfârşit!". Poliţiştii care au asigurat paza secţiilor de votare, atât la alegerile locale din 10 iunie, cât şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării, din 29 iulie, ar fi trebuit să primească, fiecare, câte 65 de lei pe zi, spun reprezentanţii SNPPC. "Informând premierul Victor Ponta despre această situaţie, SNPPC a primit o întrevedere de lucru cu domnul Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialogul Social. Domnul ministru a considerat justă cererea SNPPC şi, pe loc, a făcut o evaluare a costurilor din care a reieşit că suma cerută nu ar fi împovărat bugetul alegerilor, mai ales că mai multe milioane de lei rămăseseră necheltuiţi şi returnaţi Ministerului Finanţelor", au dezvăluit sindicaliştii.

Reprezentanţii SNPPC spun că poliţiştii care ar trebui să primească indemnizaţia de 65 de lei pe zi pentru munca depusă cu ocazia evenimentelor electorale, sunt solicitaţi în timpul lor liber şi obligaţi să lucreze gratuit, de regulă 12 ore pe zi. "În unele cazuri, după un serviciu continuu de 24 de ore, ei nici nu sunt înlocuiţi, din lipsă de personal disponibil. Situaţia este frecventă, mai ales, în mediul rural, acolo unde poliţistul preia, în pază, secţia de votare de sâmbătă seara până luni dimineaţa, când însoţeşte preşedintele secţiei de votare la Biroul electoral, unde trebuie depuse buletinele şi procesul verbal", arată SNPPC.

Întrucât propriul lor minister nu a luat măsuri pentru ca poliţiştii care au muncit la alegeri sau referendum să fie plătiţi, sindicaliştii l-au informat în scris pe premierul Victor Ponta, pentru a doua oară. "Conducerea MAI şi prim-ministrul trebuie să înţeleagă că munca poliţiştilor, la evenimentele electorale, nu reprezintă un cadou, pentru nici o formaţiune sau alianţă politică", au încheiat reprezentanţii SNPPC.

Şi reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) sunt nemulţumiţi de această stare de fapt. Constantin Mandache, liderul SNAP Cluj, a spus că, doar angajaţii din Poliţie nu au fost plătiţi pentru zilele muncite cu ocazia alegerilor şi a referendumului. "Preşedinţii secţiilor de votare şi supraveghetorii au fost plătiţi, însă poliţiştii nu. Aşa se întâmplă mereu. Totuşi, avem şi veşti bune, potrivit informaţiilor noastre urmează să se dea acei bani miercuri sau joi. Ce va fi la alegerile din decembrie, rămâne de văzut", a declarat Constantin Mandache.

Comenteaza