Foto P 10KBrazii! Studium Green și Asociația Beard Brothers plantează 10.000 de arbori în Cluj-Napoca

Studium Green, primul dezvoltator imobiliar din România de clădiri “verzi”, continuă campaniile menite să acorde o atenție deosebită mediului înconjurător.

După recenta campanie de prevenire a generării de deșeuri “Clujul meu curat!”, sâmbătă, 9 noiembrie 2019, a fost lansat proiectul 10Kbrazii, inițiat de Studium Green și Asociația Beard Brothers, acțiune ce își propune plantarea a 10.000 de arbori pe parcursul a doi ani, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

Așadar, la finalul săptămânii trecute, peste 200 de persoane au plantant circa 700 de aluni, în zona căminelor UTCN din zona Observator, cartier Zorilor. Arborii vor fi monitorizați permanent printr-o aplicație dedicate și verificați personal de către specialiști, fiecare în parte, între sezoanele de plantat, pentru a le preveni deteriorarea . Plantările se vor face primăvara și toamna, în zone din intravialul orașului.

“Insuficiența spațiilor verzi, nivelul ridicat de poluare, discrepanțele semnificative între suprafetele spațiilor verzi din diverse cartiere (în special pe axa est-vest) rămân în continuare provocări importante la adresa calității vieții urbane din municipiul Cluj-Napoca. Potrivit studiilor de specialitate, alături de măsurile privind transportul, plantarea de arbori reprezintă cea mai eficientă strategie pentru reducerea poluării.

Studium Green, în colaborare cu Asociația Beard Brothers, propune o acțiune de plantare a 10.000 de arbori pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, pe parcursul a un doi ani, prin efortul financiar și cu resursele umane mobilizate de organizatori, în cadrul unei strategii de implicare comunitară. Această acțiune a început în toamna acestui an, prin plantarea primilor din cei 10.000 de arbori”, transmit inițiatorii proiectului.

Prin ce este diferită această campanie de alte campanii de plantare desfășurate de-a lungul timpului?

Campania își propune să respecte următoarele coordonate cheie:
• Amplasarea arborilor în zona urbană, în imediata apropiere a zonelor poluate (acțiunile asemănătoare derulate până în prezent au vizat zone extinse din afara localității).
• În principal, plantarea de arbori ar avea o utilitate sporită în partea de Est a orașului (majoritatea suprafețelor verzi compacte se află în prezent în partea de Vest).
• Ca posibile locații, sunt luate în vedere în special următoarele:
o terenuri publice care nu se pretează altor tipuri de destinații;
o curțile școlilor și ale instituțiilor de învățământ superior;
o curțile / spațiile verzi ale bisericilor;
o curțile / spațiile verzi ale altor instituții de stat (cămine și centre pentru bătrâni, cămine și centre pentru copii, spitale și centre medicale, etc) ;
o terenurile din parcurile industriale sau din preajma blocurilor de birouri;
o spații verzi din preajma blocurilor de locuințe;
o terenuri private;
o terenuri degradate și/sau abandonate.
• Selectarea unor arbori cu specii și vârste alese pe criterii documentate științific și ținând cont de caracteristici de sol, expunere și mediu;
• Monitorizarea arborilor ulterior plantării pentru a le cunoaște evoluția și pentru a le preveni deteriorarea;

Studium Green, promotorul a numeroase inițiative cu focus pe protejarea mediului înconjurător, cu peste 1.000 de locuințe din portofoliu, certificate sau în curs de certificare GREEN HOMES, mulțumește tuturor celor implicați în proiectul 10Kbrazii (Beard Brothers, UTCN), însă lansează și un apel la implicare către ONG-urile și cetățenii Clujului.

Apel la implicare!

o Participați la plantare, în calitate de voluntari;
o Propuneți o zonă care vă aparține dvs. sau companiei dvs. și care poate fi împădurită;
o Promovați un banner al proiectului pe pagina dvs. de web, blog sau social media;
o Faceți donații care ar putea asigura resursele necesare plantărilor;
o Recomandați- ne alte companii care ar dori să se implice în acest proiect.

Studium Green are o experienţă de 15 ani în domeniul construcţiilor, timp în care a finalizat peste 1.500 de apartamente în complexe rezidenţiale, peste 7.500 mp spaţii comerciale şi de birouri şi 9.400 mp de terase și acoperişuri vezi.

 

 

Comenteaza