7% dintre români cred că de Paşte sărbătoresc naşterea lui Isus. Alţi 4% nu ştiu ce înseamnă Paştele (studiu)

7% dintre români cred că de Paşte sărbătoresc naşterea lui Isus. Alţi 4% nu ştiu ce înseamnă Paştele (studiu)
Şapte procente dintre românii chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de IRES privind sărbătorile de Paşte spun că obiectul sărbătorii este naşterea lui Isus. Alţi 4% nu ştiu ce sărbătoresc enoriaşii de Paşte, în vreme ce 2% cred că este vorba despre răstignirea lui Isus şi 1% că sărbătoarea reprezintă moartea acestuia.

Chestionarul a cuprins 1.281 de interviuri asistate telefonic şi a fost realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) din Cluj-Napoca. Potrivit sondajului, a cărui analiză este ataşată acestei ştiri, 98% dintre repondenţi declară că sărbătoresc Paştele, mulţi dintre aceştia nu cunosc însă semnificaţia acestei sărbători.

De menţionat, în ce priveşte bugetul alocat sărbătorii acesta este cuprins între 100 şi 500 de lei pentru 44% dintre repondenţi iar 20% au la dispoziţie 501 - 1.000 de lei. 18% dintre repondenţi au declarat că bugetul va fi chiar mai mic de 100 de lei. Faţă de anul trecut, relevă studiul, se constată o uşoară diminuare a bugetului alocat sărbătorii: procentul celor care dispun de un buget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ faţă de 2010, când doar 11% dintre repondenţi se încadrau în această categorie.

Aceasta este a doua ediţie a studiului privind obiceiurile, percepțiile și comportamentele românilor cu prilejul sărbătorilor pascale, după cel realizat anul trecut. "Ca o tendință generală, remarcăm faptul că, față de anul 20101, practicile și comportamentele legate de această sărbătoare s-au menținut, dar criza economică se reflectă la nivel perceptiv, un număr important de subiecți apreciind că acest fenomen le-a diminuat bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște", arată preşedintele IRES, Vasile Dâncu.

Comenteaza