72 de ani de la eliberarea Clujului. Citeşte povestea unui veteran de război

72 de ani de la eliberarea Clujului. Citeşte povestea unui veteran de război
Ceremonia de comemorare a ostaşilor români care au căzut în luptele de eliberare a Clujului din octombrie 1944 se va desfăşura marţi, 11 octombrie 2016, începând cu ora 11:00, în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii.

Programul ceremoniei include slujba religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare. În compunerea gărzii de  onoare vor intra efective ale unităţilor militare din subordinea Diviziei 4
Infanterie „Gemina", Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu" al Judeţului Cluj.

Amintim, în octombrie 1944 armata română a intervenit pentru eliberarea părţii de nord a Transilvaniei, cunoscute sub numele de Operaţia "Cluj". Concepţia generală a operaţiunii strategice "Debreţin", care includea şi operaţiile de la Cluj, prevedea executarea a două asalturi - una principală pe direcţia Arad - Debreţin şi o a doua secundară, pe relaţia Cluj-Debreţin. Clujul a fost eliberat în 11 octombrie, în operaţiunile derulate de diviziile 18 Infanterie şi 2 Munte şi de forţele sovietice.

ZIUA de CLUJ a scris în iulie 2013 povestea unui veteran de război din comuna Boju care a luptat în tranşeele din judeţul Cluj. El a traversat pe jos tot judeţul, din 1944 până în 1945. S-a întors acasă de pe câmpul de luptă de două ori.

Eliberarea Ardealului, văzută prin tranşeele din judeţul Cluj (I)

Eliberarea Ardealului, văzută prin tranşeele din judeţul Cluj (II)

 

Comenteaza