A intrat la buget la UMF, dar a investit mii de lei în meditaţii VIDEO

A intrat la buget la UMF, dar a investit mii de lei în meditaţii VIDEO
Emoţii mari astăzi pentru cei care au dat admitere la medicină. Ieri dimineaţă s-au afişat rezultatele. Au fost 7 candidaţi care au luat nota 10, în timp ce ultima medie de intrare la UMF Cluj 5,2, la specializarea Nutriţie şi Dietetică. Peste 3 sau 6 ani de studiu, în funcţie de facultatea pentru care au optat, tinerii se vor lupta să îşi găsească un loc în sistem. Salariile, însă, îi determină încă de pe acum să se gândească la un loc de muncă în străinătate.

Cristina vine din Botoşani şi este unul dintre cei care au intrat la Universitatea de Medicină şi Farmacie pe unul din locurile bugetate. A ales medicina generală şi a trecut examenul cu 8,35. S-a pregătit, însă, timp de 2 ani şi a investit câteva mii de lei în medicaţii la biologie şi chimie.

"A fost destul de greu, am învăţat tot anul şi nu doar un an, mai mult de atât. E adevărat trebuie să te pregăteşti foarte bine pentru medicină. Cel puţin un an, medidaţii. Şi învăţat singur, cel mai important este să îţi doreşti", a spus viitoarea studentă.

După o singură vizită pe care a făcut-o în Cluj, a decis că acesta este oraşul în care vrea să studieze. După terminarea facultăţii, ar vrea însă să lucreze în străinătate, indiferent de ţară, fiindcă peste hotare meseria ei e plătită mai bine.

"Mi-a plăcut partea asta a ţării în comparaţie cu Moldova, pur şi simplu, este diferită. Oamenii mi se par foarte civilizaţi. Şi e foarte apropiat de vestul Europei, universitatea are foarte multe legături cu ţările din afară. Dacă aş găsi oportunităţi să plec şi să fiu mai bine plătită, da, normal că aş alege", mai spune Cristina.

Un medic rezident, după primii 6 ani de studiu, este plătit cu câteva sute de lei. Salariile mici, posturile blocate şi condiţiile deficitare din spitale au determinat peste 450 de medici, asistenţi şi infirmiere din Cluj să îşi caute de un loc de muncă în străinătate.

"La începutul carierei, un medic rezident se situează undeva la 750 de lei noi. Când dincolo ei pot câştiga de 15, 20, chiar 30 de ori mai mult decât câştigă în România. Au depus peste 450 de persoane actele pentru deţinerea certificatului de conformitate în vederea plecării la muncă în alte ţări", a declarat Ştefan Roman, lider Sanitas.

În acest an, peste 1800 de candidaţi au dat admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj. Cifra reprezintă şi deficitul de personal din spitalele din judeţ, potrivit reprezentanţilor Sanitas.

 

Comenteaza