A stat trei luni după gratii, la Gherla, din cauza câinelui

A stat trei luni după gratii, la Gherla, din cauza câinelui
Stăpânul câinelui rasa Rottweiler care l-a muşcat de cap pe un copil de trei ani, punându-i viaţa în pericol, a fost eliberat din închisoare în urmă cu câteva zile, pentru bună purtare.

Clujeanul Constantin Dan Cenan, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat în 8 octombrie de Curtea de Apel Cluj, la şase luni de închisoare în regim de executare şi despăgubiri morale în valoare de 200.000 de lei, pentru copilul vecinului său, atacat de câine. Pedeapsa, respectiv închisoarea cu executare, a fost o premieră în justiţie, având în vedere că nu s-au dat condamnări atât de aspre pentru proprietarii de câini care au făcut victime.

Incidentul s-a petrecut în seara zilei de 17 ianuarie 2009, când soţii Ţicrea veneau spre casă de la cumpărături, însoţiţi de fiul lor de trei ani, Vlad. "Ieşind din autovehicul mama părţii vătămate a observat că de ei se apropie un câine din rasa Rottweiller care nu purta nici botniţă şi nu avea nici lesă. S-a aplecat asupra minorului pentru a-l proteja, ca o reacţie instinctuală, raportat la dimensiunile câinelui care ajungea în înălţime până la umărul fiului său. A fost însă liniştită de asigurările inculpatului care i-a spus că nu-i face nimic câinele. Luând partea vătămată de mână, martora s-a îndreptat înspre scara blocului, moment în care câinele a venit din spate, l-a culcat pe copil la pământ şi l-a muşcat de cap. Urmare a intervenţiei tatălui părţii vătămate care a prins câinele şi l-a tras cu putere s-a reuşit eliberarea capului părţii vătămate. Imediat după acest incident partea vătămată a fost transportată la spital, iniţial la Unitatea de Primire Urgenţe Copii fiind apoi transportat de un echipaj SMURD pentru efectuarea unui computer tomograf şi apoi transferat la secţia de Neurochirurgie unde a fost suspus unei intervenţii chirurgicale, deoarece s-a constat că-i curge creier în afară", se arăta în motivarea Curţii de Apel Cluj la hotărârea de condamnare.

Conform articolului 59 Cod penal, în cazul în care deţinutul a muncit pe parcursul detenţiei şi a avut un comportament fără reproş, "stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare", poate fi eliberat condiţionat după executarea a cel puţin jumătate din pedeapsă. Majoritatea deţinuţilor îşi încearcă şansele de a ieşi mai repede de după gratii invocând acest articol de lege. Constantin Dan Cenan a făcut cerere de liberare condiţionată la Judecătoria Gherla, iar în urma unui aviz pozitiv din partea unei comisii specializate, instanţa i-a admis solicitarea. În 18 ianuarie, Judecătoria Gherla a dispus eliberarea acestuia. Constantin Dan Cenan nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere cu privire la pedeapsa dispusă de Curtea de Apel Cluj, executată la Penitenciarul Gherla.

Copilul a rămas cu sechele

Expertiza medicală dispusă în dosar a arătat că Vlad Ţicrea a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis, provocat prin muşcătură de câine, care i-a pus în primejdie viaţa şi care a necesitat un număr de 70-80 de zile de îngrijiri medicale, dacă nu intervin complicaţii. "Martora O.I.M. medicul de gardă care a participat la intervenţia chirurgicală asupra părţii vătămate din data de 17 ianuarie 2009 a declarat că imediat după operaţie şansele de supravieţuire a copilului au fost minime. Copilului i-a fost indusă starea de comă aproximativ 3-4 zile, iar ulterior, datorită traumatismului a prezentat o paralizie totală pe partea stângă a corpului, care, prin proceduri specifice de recuperare s-a ameliorat, însă şi în prezent copilul prezintă o particularitate la modul în care îşi ţine mâna stângă şi foloseşte piciorul stâng", se preciza în motivarea Curţii de Apel Cluj. Medicul de gardă a mai declarat în calitate de martor că micuţului i-a fost îndepărtată o parte a creierului, iar o astfel de intervenţie poate cauza în viitor diverse reacţii patologice precum convulsii epileptice.

 

 

 

Comenteaza