ACCIZA LUI PONTA Ce ţări mai bogate am depăşit la preţul benzinei. Câte plinuri ne mai permitem

ACCIZA LUI PONTA Ce ţări mai bogate am depăşit la preţul benzinei. Câte plinuri ne mai permitem
De la 1 aprilie, România are benzina mai scumpă decât nouă ţări europene. Între acestea şi state cu salarii medii foarte mari.

Discrepanţa dintre salariul unui român şi preţul pe care îl plăteşte pentru un litru de carburant a crescut şi mai mult de la 1 aprilie, data când a fost introdusă acciza lui Ponta. Sunt foarte puţine pompele unde litrul de benzină sau motorină nu a depăşit şase lei.

Preţul benzinei în România, al cincilea producător de petrol la nivel european care-şi acoperă 40% din necesarul intern de petrol, a devenit mai mare decât în Austria sau Luxemburg, printre cele mai bogate state din UE, dar sărace în resurse.

La motorină, scumpirea de 1 aprilie a propulsat piaţa locală în primele zece state în funcţie de preţ, în compania „selectă" a unor ţări precum Marea Britanie, Suedia sau Danemarca şi înaintea unor economii precum Germania sau Franţa.

De ieri preţurile la carburanţi au crescut cu 41 de bani pe litru, cu aproape 7% de pe o zi pe alta, aceasta fiind cea mai mare scumpire aplicată vreodată peste noapte.

Toată scumpirea a fost transmisă de companiile petroliere către consumator.

Din salariul mediu net, de 1625 de lei, un român îşi poate cumpăra 262 de litri de benzină cu cifra octanică 95, la preţul de 6,2 lei. Asta înseamnă doar 5,8 rezervoare de câte 45 de litri.

Comenteaza