ACCIZA LUI PONTA Transportator clujean: O lovitură grea

ACCIZA LUI PONTA Transportator clujean: O lovitură grea
Transportatorii sunt extrem de supăraţi de introducerea, de marţi, a noii accize pentru carburant.

Mircea Mureşan, acţionar la compania E Van Wijk, spune că noua acciză va lovi puternic în transportatori şi este sceptic că guvernul le va înapoia o parte din bani.

"Este greu de transferat costuri spre clientul direct"

"Este o lovitură grea pentru transportatori. Încercăm să creştem tarifele, dar trebuie să vedem dacă acest lucru este acceptat de piaţă. Este greu de transferat costuri spre clientul direct. Şi anul trecut ne-am confruntat cu o creştere a preţului la motorină, dar cu paşi mici, iar apoi preţul şi-a mai revenit. Acum este însă o creştere unidirecţională, nu va mai scădea nimic", a declarat Mureşan, pentru ziuadecj.ro, care a precizat că peste câteva luni se va trage linie şi se va vedea cât de afectată este compania. "Nu înseamnă automat că vom reduce numărul de angajaţi. Va afecta activitatea firmei în sine, iar peste câteva luni vom vedea unde suntem".

În legătură cu recuperarea a 4 eurocenţi pe litru, promisă de guvernanţi, Mircea Mureşan este sceptic. "Nu e clar, sunt numai presupuneri. În multe ţări, există reglementări privind recuperarea accizelor: Franţa, Slovenia, posibil şi Austria".

"Nu cred că banii vor ajunge la autostrăzi"

Acţionarul companiei Van Wijk este neîncrezător şi în legătură cu obiectivul anunţat pentru aceşti bani, acela să contribuie la construcţia de autostrăzi. "Dacă se vor duce acolo, ar fi bine. Ne-ar ajuta şi pe noi. Avem cea mai mică viteză comercială din Europa normală, puţin peste 40 de kilometri pe oră. Dacă am respecta întocmai viteza şi toate reglementările, am face drumul de la Cluj la Bucureşti în două zile. Este puţin probabil însă că Guvernul să îşi respecte cuvântul. E haos acolo. Se acoperă mereu alte găuri", a spus Mircea Mureşan.

Citeşte şi: Scumpiri de la 1 aprilie. Intră acciza, se scumpesc gazele naturale

Comenteaza