Adoptarea Codului de Procedură Penală a ajuns în atenția Comisiei Europene: Analizăm
Comisia Europeană transmite, într-un comunicat, faptul că a luat cunoştinţă de faptul că Parlamentul a adoptat Codul de Procedură penală şi va analiza modificările.
"Urmărim îndeaproape reformele din sistemul judiciar şi a codurile penale. Am luat cunoştinţă de adoptarea Codului de Procedură Penală. Îl vom citi şi îl vom analiza", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Administraţia Prezidenţială transmite, după întâlnirea şefului statului cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi la Bucureşti, că aceştia sunt îngrijoraţi cu privire la modificările aduse Codului de procedură Penală, ce ar putea afecta cooperarea în domenii precum judiciar şi poliţienesc.
"În cadrul reuniunii, ambasadorii statelor membre ale Uniunii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la modificările Codului de Procedură Penală care au fost adoptate de către Parlamentul României. În opinia acestora, în măsura în care aceste modificări vor intra în vigoare, cooperarea în domenii precum judiciar şi poliţienesc între România şi celelalte state membre va fi afectată. De asemenea, vor exista serioase semne de întrebare cu privire la garanţiile oferite de statul român referitoare la utilizarea corectă a fondurilor europene de care beneficiază ţara noastră", se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.
Totodată, în cadrul discuţiilor referitoare la evoluţiile din plan intern, preşedintele s-a referit la nevoia de consolidare a democraţiei şi a statului de drept, ca elemente esenţiale pentru parcursul viitor al ţării noastre, mai arată sursa citată.
"Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că va urmări în continuare obiectivul major asumat încă de la începutul mandatului său, de garantare a independenţei justiţiei şi continuare a luptei împotriva corupţiei. Preşedintele României a exprimat convingerea că cetăţenii români merită legi pragmatice care să contribuie la consolidarea independenţei justiţiei şi să garanteze funcţionarea statului de drept, în conformitate cu valorile europene", se arată în comunicatul de presă.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptat, luni, de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi "pentru", 78 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
PNL şi USR au anunţat deja că vor contesta Legea la Curtea Constituţională. Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat legea, spunând că social democraţii fac proiecte pentru Liviu Dragnea.
Potrivit legii, procurorii vor avea interdicţie de a da informaţii în timpul urmăririi penale a unor persoane, după ce Comisia pentru legile justiţiei a dat în aceeaşi zi raport favorabil acestei iniţiative. Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justiţiei aduse Codului de procedură penală, la prima examinare, se numără cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obţinute în mod ilegal.
Un alt amendament se referă la faptul că o persoană poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunţ pe care l-a făcut, doar dacă acesta este făcut într-un termen de maximum şase luni de la data la care persoana a luat la cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.
Forul de specialitate a modificat Codul de procedură penală, adoptând o propunere potrivit căreia o instanţă de apel nu poate desfiinţa decizia, în primă instanţă, de achitare a unui inculpat şi nu poate da o hotărâre de condamnare în apel, fără readministrarea probelor sua fără probe noi. O altă modificare, adoptată de forul de specialitate, vizează articolul 453 din Codul de procedură penală prevede că revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută în cazul neredactării sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei.