Agenţii economici cu sancţiuni repetate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID se vor alege cu activitatea suspendată?

Agenţii economici cu sancţiuni repetate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID se vor alege cu activitatea suspendată?

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat luni că doreşte o lege pentru suspendarea activităţii agenţilor economici care au primit sancţiuni repetate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Se pare că regimul sancţiunilor nu este destul de aspru în ceea ce îi priveşte pe agenţii economici. Dar întrebarea corectă ar fi cine îi mai sancţionează agenţii economici de la micile magazine din cartiere. Spre exemplu, Clujul a fost ieri pe locul patru la infectări pe ţară. Dar în cartierul Mănăştur, când ieşi în stradă, 10 din 15 oameni peste care dai sunt fără mască sau cu masca sub bărbie. Primul om care iese din magazinul de la colţul blocului e fără mască. Dar nu e primul pe care îl vezi, însă nu te miri pentru că una din vânzătoare fumează în uşa magazinului, cu masca sub bărbie.

Mai în jos, la alt magazin vânzătoarea nu mai poartă mască de anul trecut, considerând probabil că e la ea acasă şi că nu ar trebui să respecte măsurile de protecţie sanitară ca să îşi protejeze clienţii. Probabil că în centrul Clujului e altă poveste, dar sancţiuni prin cartiere pe la micile magazine de la colţ de bloc, nu prea sunt. Să fi fost, cred că nu mai lăsau clienţii fără măşti în incintă sau ar fi purtat şi vânzătoarele măştile peste nas. 

Totuşi, politicienii propun să închidă firmele frecvent sancţionate. Însă dacă unor magazine mici nu le-a călcat pragul niciun poliţist vreodată în pandemia asta ca să verifice cum stă treaba cu măştile sau traseele, numărul de clienţi etc, de unde sancţiuni?

"O să solicit PNL să discute în coaliţie, foarte serios, ca în această săptămână, în agenda Parlamentului, să fie adus în dezbatere şi aprobat proiectul de lege care modifică OUG privind regimul sancţiunilor. Am văzut că sancţiunile nu sunt suficiente, din păcate. Îmi doresc ca legislaţia să fie modificată, mai exact Legea 55/2020, astfel încât după una-două-trei sancţiuni, instituţiile statului să poată suspenda activitatea agentului economic care nu respectă măsurile de protecţie sanitară", a spus Bode la Digi24, conform Agerpres. 

El a arătat că legea trebuie să fie foarte clară, să existe o prevedere prin care activitatea să fie suspendată pentru două săptămâni, iar dacă nu se ţine cont de această măsură, se poate vorbi de o infracţiune. "Intenţionăm să venim cu o ordonanţă de urgenţă în acest sens", a mai spus Bode. 

 

Comenteaza