Amânarea plății ratelor bancare cu 9 luni

Amânarea plății ratelor bancare cu 9 luni

Plata ratelor la bănci va fi amânată cu 9 luni, după cum a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Amânarea va putea fi făcută în baza unei cereri, fără a fi nevoie de alte acte. 

„Cei care vor sa-și amâne plata ratelor pot face cerere, si pe baza cererii pot beneficia de 9 luni de amânare. Eu propun ca să fie doi-trei pași, inițial telefonic apoi o reconfirmare prin e-mail. Vedem cum se poate face logistic. Eu propun sa fie cât mai simplu. Deci initial telefonic, apoi prin e-mail. Diferența de dobândă se va plăti reeșalonat”, a declarat Câțu.

BNR a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele. În mod normal, un credit devine neperformant dacă se înregistrează o întârziere a plăților de trei luni.

Marţi seară, Florin Cîţu a anunţat că o soluţie este 90% agreată cu băncile şi BNR, ultimele detalii fiind în lucru. La acel moment, ministrul vorbea despre o amânare la plată mai mică, „mai aproape de şase luni decât de trei luni”.

„Aşa cum am anunţat, pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi (marţi - n.red.) a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii, o soluţie pe care o vom adopta joi în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă. Detaliile tehnice încă se pun la punct, dar o soluţie care va merge este amânarea ratelor pe o perioadă mai mare de starea de urgenţă. Eu vă spun că aici va fi implicat şi statul, dar nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. Exact cât va fi durata de amânare şi care vor fi condiţiile vom pune în ordonanţa de urgenţă. A trebuit să lucrăm la soluţia tehnică ca să cuprindă pe toată lumea această soluţie", a afirmat marţi seară Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

El a spus că măsura se aplică atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoaneje juridice, adăugând că nu e nevoie de niciun fel de hârtie doveditoare pentru amânarea plăţii ratelor, această formulă fiind adoptată pentru a nu crea probleme suplimentare de tip birocratic. Ministrul a subliniat că nu este vorba despre ştergerea ratelor ci doar despre o păsuire care se va extinde şi după perioada de urgenţă.

„Este o păsuire care se va întinde după aceea şi după perioada (iniţială – n.r.) de păsuire, vor fi măsuri care să ajute şi după aceea. Pentru persoane juridice avem deja tot felul de instrumente, ne uităm şi pentru persoane fizice. Am mers pe o variantă prin care nu creăm alte probleme birocratice, forma finală va veni joi, dar nu există condiţionalităţi", a spus ministrul Finanţelor.

Comenteaza