Amfiteatru sub curtea Muzeului de Artă; reamenajarea şi recompartimentarea costă 10 milioane de euro

Amfiteatru sub curtea Muzeului de Artă; reamenajarea şi recompartimentarea costă 10 milioane de euro
Sub curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca va fi amenajat un amfiteatru, conform unui proiect tehnic de restaurare a Palatului Banffy, care găzduieştei instituţia de cultură.

Sub curtea interioară ar urma să fie construit un amfiteatru cu 300 de locuri, subsolurile ar urma să devină spaţii de recreere cu cafenele, spaţii de conferinţe şi multifuncţionale pentru vizitatori iar spaţiile construite de la parter şi etaj ar urma să fie ocupate doar cu activităţi legate de conservarae şi expunerea patrimoniului. Depozitul instituţiei se va transforma în galerie de artă universală iar administraţia muzeului se va muta la mansardă. În podul clădirii vor fi amenajate şi săli de conferinţe, spaţii expoziţionale şi ateliere pentru artişti.

Costurile nu sunt însă mici: proiectul, gata încă de trei ani, arată că acestea se ridică la zece milioane de euro. "Finanţare nu există. S-a încercat accesarea unor fonduri europene în 2007 în baza acestui proiect dar a apărut problema proprietăţii", spune directorul instituţiei, Călin Stegerean, cu referire la faptul că Palatul Banffy face obiectul unui proces de retrocedare. Instituţia este subordonată Consiliului Judeţean, cel care ar putea asigura şi finanţarea, dar nu la un asemenea nivel, crede Stegerean.  "Sau s-ar putea clarifica situaţia juridică şi să aplicăm pentru liniile de finanţare europeană care se deschid în 2014", spune el.

Comenteaza