An catastrofal pentru mierea de Cluj

An catastrofal pentru mierea de Cluj
Apicultorii clujeni afirmă că, din cauza ploilor, 2010 este cel mai negru an pentru producţia în domeniu. “Recolta” este compromisă.

Recolta de miere de salcâm este aproape inexistentă şi nu stăm mai bine nici la cea de tei, din pricina ploilor şi a variaţiilor mari de temperatură din această vară. Apicultorii clujeni văd în zare falimentul, iar specialiştii se tem de invazia mierii chinezeşti pe piaţă. Bătrânii nu-şi amintesc vreun asemenea an negru pentru producţia de miere.

 

Mierea parfumată de salcâm nu face parte din recolta acestei veri cu vreme neobişnuită, ploile şi arşiţa fiind cauzele unui adevărat eşec pentru crescătorii de albine. “Sunt stupar de 25 de ani şi pot spune că nu am mai avut de-a face cu un asemenea dezastru ca în vara asta, este cel mai rău an!”, mărturiseşte clujeanul Ioan Revnic. “Dezvoltarea a fost bună în lunile de primăvară, dar ploile au făcut să rămânem efectiv fără rezultate”, adaugă apicultorul.

 

Explicaţia sa asupra fenomenului ar fi că ploaia a spălat nectarul şi nu s-au înregistrat temperaturile normale, de 10-15 grade Celsius noaptea şi 28 de grade ziua. “A fost frig cât a încăput, nu au fost condiţii de recoltare a nectarului, apoi a fost caniculă, şi apoi iar ploaie, la nesfârşit”, a rezumat Revnic. Un prieten de-al său, apicultor şi el, a avut necazuri şi mai mari: i-au murit multe albine în această perioadă.

 

“Nu sunt prăpăstios, dar nu pot să nu observ că albinele devin mai agresive. Şi anul trecut au fost, este ceva ce le perturbă orientarea, sunt convins că este vorba de undele electromagnetice provenite de la reţelele de telefonie mobilă”, observă Ioan Revnic. Apicultorul are 50 de stupuri, amplasate în prezent la  Valea Fânaţelor şi pe Dealul Bobâlna. Subvenţiile acordate de stat pentru medicamente şi alte produse specifice necesare în creşterea albinelor sunt vitale pentru fiecare apicultor, crede omul, “fără asta nu ai albine”.

 

Recolta într-un an obişnuit este de 25-30 de kilograme de miere de la o familie de albine. Cea de salcâm poate ajunge la 30-40% din totalul producţiei dintr-un an şi, în anii buni, chiar de 50%.

 

“Au mai fost ani cu recolte slabe, însă chiar producţie zero la un segment atât de important cum este cel de miere de salcâm nu am mai întâlnit”, susţine Mihai Man, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Cluj. “Pe toată perioada de înflorire a salcâmului au fost ploi şi albinele nu au putut zbura, şi asta e un dezastru pentru cei care strângeau până la jumătate din producţia anului de aici. Cei mai mulţi se află, din păcate, în această situaţie”, consideră Man.

La Cluj sunt între 650 şi 700 de apicultori, însă abia 10-15 au toate dotările şi îşi pot duce albinele în toate zonele cu potenţial pentru producerea diverselor tipuri de miere. în privinţa dispariţiei albinelor, Man afirmă că “mulţi susţin că le mor din cauza undelor din aer sau alte asemenea fenomene, dar eu zic că doar ei sunt vinovaţi, pentru că nu le administrează medicamente la timp”.

 

Vasile Feşnic are 150 de familii de albine, pe cele mai multe dintre ele fiind nevoit să le ducă în toiul nopţii, în timpul unei vijelii, de pe un câmp din Jucu la munte, la Valea lui Mihai. “Am avut toate relele posibile, ploi, furtuni, caniculă: producţia de până acum e aproape zero. Ba mai mult, albinele se şi înmulţesc necontrolat când nu pot umbla pe afară, consumă şi mai mult aşa. Cât au strâns albinele din pomii înfloriţi primăvara, atâta au consumat până acum”, se plânge clujeanul.

 

Ploile repetate au spălat şi au distrus în mare parte flora de până acum, iar unii apicultori s-au pomenit şi cu stupii inundaţi. Investiţia clujeanului în stupărit se ridică anual la peste 100.000 de lei, profitul este însemnat în anii buni, dar acum nu prea mai are mari speranţe.

 

 “Luna iulie este decisivă pentru noi, mai este timp pentru o recoltă de miere polifloră. Totul depinde de vreme şi pentru săptămâna viitoare s-au anunţat iar furtuni. Tatăl meu are 80 de ani şi stupăreşte de 66 de ani şi nu a mai pomenit asemenea an rău. Nu ne mai aşteptăm la lucruri bune, vom vedea, cu siguranţă, şi falimente printre apicultori”, crede Feşnic.

 

De peste 20 de ani, familia lui are stand în Piaţa Grigorescu, unde îşi valorifică produsele apicole. “Mierea pură de salcâm din România este cea mai apreciată pe toate pieţele din lume. Cu siguranţă îi va creşte preţul după această vară”, este de părere Vasile Feşnic.

 

Pericolul mierii chinezeşti

 

“în vara asta au de suferit şi cei care practică stupăritul staţionar, şi cei care se ocupă cu cel transhumant. Au fost mari pagube şi este nevoie de creşterea cantităţii de zahăr pentru albine ”, apreciază Liviu Mărghitaş (foto), preşedintele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Situaţia este cam aceeaşi şi la salcâm, şi la tei, unde albinele au apucat să strângă roade din flori abia câte o zi, două din două săptămâni.

 

 “Cu floarea soarelui nu ştiu ce se va întâmpla, apicultorii vor trebui să se îndrepte cu stupii spre sud sau vest, iar asta implică nişte costuri serioase, pe care nu ştiu dacă le vor mai acoperi. în plus, în iarna asta vor avea mult de investit în convertirea zahărului în miere. Sper să vină o salvare cu mierea polifloră şi cea de floarea soarelui”, a menţionat universitarul.

Mărghitaş nu crede că situaţia va duce la o explozie a preţurilor la miere, în condiţiile scăderii puterii de cumpărare a publicului şi a creşterii TVA. “Pericolul constă în invazia pe piaţă a mierii din China sau Africa de Sud, nici pe departe la fel de bună ca cea produsă la noi”, avertizează preşedintele USAMV.

Comenteaza