Video Foto Angajat al unui lanț de farmacii, TRAFICANT de droguri de mare risc! Prins în flagrant și săltat de DIICOT în plină stradă

Procurorii DIICOT şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog au efectuat joi trei percheziţii domiciliare în Capitală, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, cu comprimate de Fentanil şi Oxicodonă, care reprezintă cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă.

"În cadrul acțiunii cu numele de cod  ”Himera”, s-a reținut faptul că în perioada 2022-2023 suspectul, angajat al unui operator economic de profil, a comercializat  în mod repetat droguri de mare risc,  respectiv  peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700 comprimate Oxycodonă, 1200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină.

În cursul acestei zile, suspectul a fost prins în flagrant, în timp ce deținea în vederea comercializării,  mai multe cutii (de ordinul zecilor) cu comprimate, a căror substanță activă este Fentanilul.

Mai multe persoane vor fi conduse la sediul DIICOT Structura Centrală pentru audieri.

De asemenea, se efectuează verificări cu privire la modul în care operatorul economic aplică și respectă normele legale specifice activității desfășurate.

Precizăm că Fentanilul și Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață , având în mod frecvent efect letal", arată DIICOT.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale   și  gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat  doar în baza prescripției medicale.

S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanylul este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina. Potrivit datelor publicate pe site-ul agenției americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) "este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om". 

Potrivit aceleiași surse, în anul  2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. Ca răspuns la această situație alarmantă, la inițiativa guvernului american, a fost constituită Coaliția globală privind amenințările asociate drogurilor sintetice, la care participă și România.

Din punct de vedere al circulației ilicite, traficarea si punerea la dispoziția consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, (mult mai puternic decât heroina), reprezintă ca si în cazul Oxycodonei un factor de risc major pentru sănătatea publică.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică și utilizat  pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special și poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripții medicale întrucât prezintă un risc major de dependență.

Oxicodona poate fi întâlnită pe piața farmaceutică sub denumirea de ”Oxidolor” ori ”Oxycontin” ori ”Oxycodonă”, substanța activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă.

Comenteaza