Aplicaţie care îţi spune dacă eşti suspect de COVID-19. Este dezvoltată la Cluj
COVID Monitor este o plaformă pusă la punct de o echipă de IT-işti din Cluj. Aceasta foloseşte inteligenţa artificială şi triază pacienţii. Scopul este de a reduce din presiunea pusă pe sistemul medical
COVID Monitor este plaforma pusă la punct de o echipă de IT-işti din Cluj. Aceasta are rolul de a pretesta suspecţii de coronavirus, cu scopul de a reduce din presiunea pusă pe sistemul medical şi pe centrele de triaj.
"COVID Monitor este un proiect pilot de pretestare online a suspecţilor de SARS-CoV-2 utilizănd inteligenţa artificială. Conceptul pe care îl implementăm este stocarea unui număr mare de simptome şi diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de anternament) şi compararea modelului generat de ele cu autoevaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv.
Componenta de Inteligenţă Artificială va face o clasificare automată a simptomelor particulare introduse de fiecare utilizator online în parte, încadrându-l într-o categorie de diagnostic, în funcţie de asemănările şi deosebirile identificate în datele de antrenament", este descrierea platformei.
Practic, pe site-ul COVID Monitor, oamenii pot completa un chestionar pe seama simptomelor pe care le au, iar sistemul va returna un rezultat privind posibilitatea infectării dacă simptomele acestora sunt comparabile cu cele provocate de coronavirus.
"După ce răspunde la întrebări, pacientul primeşte un rezultat de genul: nu ai simptome specifice COVID-19. Estimăm în proporţie de 60% că aveţi o răceală simplă, roşu în got 30%, alte afecţiuni 10%", a explicat şi Dan Chiuzbaian, proprietarul firmei care a dezvoltat platforma.
Plaforma COVID Monitor a fost dezvoltată cu acordul Ministerului Sănătăţii şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.