Şapte şcoli din judeţul Cluj ar putea fi închise din cauza datoriilor VIDEO

Şapte şcoli din judeţul Cluj ar putea fi închise din cauza datoriilor VIDEO
Şapte şcoli din judeţul Cluj ar putea fi închise din cauza datoriilor, care ajung la aproximativ două milioane de lei. Este vorba de lucrări de reabilitare contractate în perioda 2007-2008 care nu au fost achitate în totalitate nici până astăzi. Executorii judecătoreşti au pus deja poprire pe conturile şcolilor.

Firmele care au executat lucrările de reabilitare la cele şapte şcoli le-au acţionat în Justiţie şi au câştigat sentinţe favorabile de executare silită pentru sumele restante. INTRA CARTON Cele mai mari datorii le au Şcoala gimazială Avram Iancu din Dej, Şcoala Ady Andre din comuna Sâncraiu şi şcoala din comuna Aşchileu.

1. Şcoala gimnazială Aşchileu Mare din comuna Aşchileu - 465.382 lei

2. Şcoala gimnazială "Avream Iancu" din Dej - 513.151 lei

3. Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuşi" din Dej - 112.321 lei

4. Şcoala gimnazială din comuna Vad - 248.252 lei

5. Şcoala gimnazială din comuna Beliş - 107.789 lei

6. Grădiniţa "Zâna Zorilor" din Cluj-Napoca - 98.950 lei

7. Şcoala gimnazială "Ady Endre" din comuna Sâncraiu - 559.963 lei

Profesorii care predau la şcolile cu conturi blocate nu îşi pot lua salariile.

"Am fost disperaţi şi suntem disperaţi", spune liderul de sindicat Maria Suci. "Ni-s conturile blocate. Şi aşa sunt mici salariile, vă închipuiţi că dacă noi patru luni nu ne luăm salariile este inadmisibil să plătim noi".

Părinţii elevilor nu ştiau nimic despre situaţia delicată a şcolilor. Vezi ce spun câţiva, în materialul video

Directorul şcolii din Dej speră să primească bani de la Guvern. "Sperăm din tot sufletul să se rezolve la timp această situaţie, ca să nu fie afectat personalul şi copiii din această unitate", spune directorul şcolii "Avram Iancu", Daniela Herineanu.

Şi liceul tehnoliogic "Constantin Brâncuşi" din Dej are conturile blocate şi nu-şi mai poate plăti utilităţile. "A fost o lucrare de reabilitare a cantinei şi nu s-au achitat în totalitate sumele, din motive diverse", spune directorul liceului "Constantin Brâncuşi", Florin Federinga.

Inspectorul şcolar general a pus pe hârtie toate problemele şi le-a înaintat Guvernului.

"Am făcut toate demersurile posibile", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus. "Am cerut la Ministerul Educaţiei, la direcţia de Finanţe. iar azi cu ocazia venirii premierului. îi vom da din partea consiliului judeţean material privind această situaţie. Sunt asigurate salariile, dar restul cheltuielilor creează o mare problemă".

În cazul în care conturile unităţilor de învăţămând nu vor fi deblocate în termen de două săptămâni, acestea vor rămâne fără căldură, apă şi curent.

Reporter: Alin Golban
Operator: Lorant Ersek

Comenteaza