"Când călătorii nu poartă mască, șoferul să refuze să plece din stație!"

"Când călătorii nu poartă mască, șoferul să refuze să plece din stație!"

Şeful DSU a declarat că a văzut că nu toți călătorii din transportul public poartă mască, iar acest fapt i se pare inadmisibil. La Cluj-Napoca niciun şofer CTP nu poartă mască de protecţie, deşi se află în acelaşi spaţiu închis cu zeci de călători.  

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că cel în măsură să rezolve situația este chiar șoferul autobuzului, care trebuie să atragă atenția, iar dacă un pasager refuză să pună masca sau refuză să coboare, atunci șoferul trebuie să refuze, la rândul lui, să plece din stație. Este o regulă pe care o pot impune șoferilor chiar șefii lor, în condițiile în care „nu poți pune un polițist în fiecare autobuz”, a declarat la Digi24 secretarul de stat în MAI.

„M-am oprit lângă un autobuz de oraș în care erau cel puțin trei persoane fără mască în el. Nimeni nu le zice nimic! Primul care trebuie să le atragă atenția este cel care conduce autobuzul. Îi vede, îi vede prin oglindă, trebuie să le spună: Mască! Îmi pare foarte rău, dar el este șeful autobuzului! Deci, omul urcă în autobuz fără mască. Cine e în autobuz la momentul acela? Cel care îl conduce! Nu poți să pui un polițist în fiecare autobuz. Foarte politicos, le poate spune: 'Vă rog, purtați masca!', 'Nu port mască!', 'Păi, atunci nu plecăm de aici, poftim!'

Care e problema dacă spui unuia care nu poartă mască că nu se mișcă autobuzul?” a spus Raed Arafat. „Deci, porți mască, cobori din autobuz sau nu se mișcă autobuzul! Și o să poarte mască în final. Până la urmă, este vorba de aplicarea regulilor și respectarea celorlalți. Din momentul în care în autobuz erau vreo 15 persoane, toți purtau mască și numai trei erau care nu poartă mască, înseamnă că cei trei nu-i respectă pe ceilalți”, a adăugat șeful DSU.

Întrebat de ce nu se acordă amenzi, Arafat a spus că din câte știe, se aplică amenzi și există cuantumuri, dar se pare că nu sunt suficiente. „Nu poți avea un polițist la fiecare colț de stradă, nu poți avea un polițist care să-l păzească pe fiecare. E responsabilitatea noastră, trebuie să fim responsabili”, a subliniat Raed Arafat.

El a repetat că șoferul autobuzului trebuie să atragă atenția și dacă vede că pasagerii nu vor să poarte mască, atunci să nu plece cu autobuzul. „Dacă se instituie regula că autobuzul nu se mișcă decât dacă toți au mască, lumea va purta mască, pentru că vrea să ajungă la destinație. Pe șofer îl poate obliga să facă asta șefii lui. Totul este despre aplicarea legii și a regulilor. Dacă suntem corecți, civilizați și ne respectăm reciproc, ne place, nu ne place, e o regulă stabilită printr-o hotărâre de guvern, printr-o hotărâre CNSU, prin lege. Regula asta, chiar dacă nu ne place, noi trebuie să o respectăm”, a insistat șeful DSU.

Între timp, în mijloacele de transport din Cluj-Napoca niciun şofer CTP nu poartă mască de protecţie. Călătorii spun că nu li se pare corect ca lor să li se ceară să poarte mască, în timp ce şoferului i se permite să nu poarte. Pe de altă parte nu ar fi nici etic sau moral ca un şofer fără mască să îi oblige pe călători să o poarte. E adevărat că legea e cea care ar trebui să îi oblige, sau respectul faţă de viaţă şi sănătate, însă unii clujeni continuă să refuze portul măştii sau o poartă necorespunzător.

Ieri au fost înregsitrate la Cluj 81 de cazuri de COVID-19, dintre cele 782 din ţară, iar tot mai multe localităţi intră în scenariul roşu cu restricţii antiepidemice. 

Comenteaza