Arafat după cutremurul de zilele trecute: „E o zonă la care nu ne-am aşteptat / Oamenii trebuie să fie informați”

Arafat după cutremurul de zilele trecute: „E o zonă la care nu ne-am aşteptat / Oamenii trebuie să fie informați”

Autorităţile nu s-au aşteptat la activitatea seismică din ultima perioadă din judeţul Arad, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, care a şi subliniat pe de o parte importanţa ca oamenii să fie informaţi despre cutremur, iar, pe de altă parte, să se facă o evaluare a clădirilor cu risc.

Prezent vineri în Arad, pentru a participa la celebrarea 15 ani de la înfiinţarea SMURD în judeţ, Raed Arafat s-a referit la cutremurele care au avut loc în ultima perioadă în judeţ, cel mai mare cu magnitudine de 5,2 grade, care a produs daune la numeroase clădiri publice şi locuinţe.

Seismul s-a resimțit și la Cluj.

Arafat: „E o zonă la care nu ne-am așteptat”

„Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU - acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro - acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări", a spus şeful DSU.

El a adăugat că judeţul Arad are echipamente de căutare-salvare şi personal instruit.

„În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (...) Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a mai menţionat că „în România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios", iar pompierii derulează permanent exerciţii.

Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, produs marţi seară şi având epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, a avariat zeci de clădiri publice şi sute de case din mediul rural. Între imobilele care au suferit avarii se numără 18 şcoli, câteva biserici şi trei clădiri în care funcţionează secţii ale Spitalului Judeţean.

Comuna Ghioroc, aflată aproape de epicentru, numără cele mai multe case cu daune. Conform autorităţilor locale, sute de locuinţe au fost afectate, fiind avariate în special acoperişuri şi hornuri care s-au prăbuşi. În cinci case, au căzut tavane şi pereţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis, joi, să activeze Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren). Grupul va evalua gradul de siguranţă a clădirilor publice afectate.

„La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. (...) În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse", a declarat, joi, prefectul judeţului Arad, Toth Csaba.

Comenteaza