Arhitecţii: Reabilitarea termică a blocurilor a scăpat de sub control

Arhitecţii: Reabilitarea termică a blocurilor a scăpat de sub control
Reabilitarea termică a blocurilor a scăpat de sub control, cu consecinţe "estetice şi practice", iar un prim efect este "beţia cromatică psihedelică" şi calitatea îndoielnică a lucrărilor, acuză arhitecţii din Bucureşti. Clujul este oraşul din provincie cu cele mai multe blocuri reabilitate termic.

Arhitecţii din Capitală atrag atenţia asupra lipsei de control în ceea ce priveşte procesul de reabilitare termică a blocurilor şi a consecinţelor estetice şi practice care decurg din aceste acţiuni, un prim efect nefast fiind "beţia cromatică psihedelică", dar şi calitatea îndoielnică a lucrărilor.

"Creşterea confortului în locuinţe şi diminuarea pierderilor de căldură sunt obiective realiste şi urgente în condiţiile îmbătrânirii fondului construit şi a creşterii alarmante a costurilor de întreţinere. De aici până la alterarea aspectului original al faţadelor şi la beţia cromatică s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. S-a ajuns la o cromatică absolut psihedelică în ceea ce priveşte blocurile de locuinţe. Avem acum clădiri peste care s-a aplicat o zugrăveală violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri în care primăriile au impus formule unice care conţin combinaţii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini", a declarat într-un comunicat Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti.

Arhitecţii acuză lipsa de control în ceea ce priveşte zugrăvirea blocurilor. "În unele cazuri administratorul Asociaţiei de Proprietari este cel care decide culorile şi geometria acestor pete şi de multe ori gusturile acestora sunt îndoielnice", a spus reprezentantul OAR.

Arhitecţii acuză că soluţia de termoizolare a blocurilor cu polistiren este nu doar una nepotrivită, dar duce în timp şi la apariţia igrasiei, pentru că nu mai permite transferul de vapori, şi în plus, din cauza execuţiei necorespunzătoare a lucrărilor, în faţade s-au instalat cuiburi de şoareci, şobolani şi insecte.

Mai mult, în anumite situaţii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători, se spune în comunicat.

"Polistirenul este obţinut din petrol, o resursă epuizabilă, deci nu poate fi vorba în acest caz de dezvoltare durabilă. De asemenea, trebuie amintit faptul că nu se ştie cum se va comporta acest produs pe faţade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderenţa plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp", explică arhitecţii bucureşteni.

În Cluj sunt programate pentru reabilitare termică încă mai bine de 100 de blocuri.

Comenteaza