Armura Sfântului Gheorghe va străluci din nou

Armura Sfântului Gheorghe va străluci din nou
Statuia din faţa Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu este restaurată cu cinci milioane de forinţi.

Celebra statuie a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul, una dintre imaginile-simbol ale Clujului, va fi curăţată şi restaurată cu bani alocaţi de Guvernul Ungariei.

De câteva zile, statuia amplasată în faţa Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu este înconjurată de o schelă metalică, înfăşurată într-o plasă de protecţie. Urmează să înceapă prima operaţiune de restaurare şi curăţire a monumentului de când acesta a fost instalat la Cluj. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, lucrările de restaurare şi curăţare sunt desfăşurate de Asociaţia pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos", care a obţinut toate autorizaţiile şi avizele necesare de la primărie şi Comisia Zonală a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice.

Vicepreşedintele executiv al asociaţiei, Maksay Adam, a declarat că banii necesari recondiţionării grupului statuar provin de la Guvernul Ungariei. „Am obţinut o finanţare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, care ne-a alocat suma necesară pentru curăţarea şi restaurarea monumentului. Este vorba de o sumă de cinci milioane de forinţi (78.000 de lei - n.r.), care va acoperi absolut toate costurile, de la refacerea soclului, realizarea schelelor, curăţarea statuii etc.", a spus acesta.

Potrivit reprezentantului asociaţiei, se estimează că la începutul lunii august lucrările vor fi gata, când statuia va putea fi inaugurată, cu noul său aspect. „Lucrările vor dura mult mai puţin decât în cazul celor de la grupul statuar Matia Corvin, deoarece nu sunt aşa de complexe, iar statuia este de dimensiuni mult mai mici. De asemenea, aici nu se pune problema refacerii soclului", a mai spus Maksay Adam. Potrivit acestuia, este prima lucrare de curăţare şi restaurare la care este supusă statuia.

Un original şi trei copii, pe axa Praga-Budapesta-Cluj

 

Statuia Sfântului Gheorghe ucigând balaurul de la Cluj este de fapt o copie din 1904, după o statuie realizată în 1373 de doi sculptori clujeni, Martin şi Gheorghe. Cel care a comandat statuia a fost împăratul german Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei, care a amplasat-o la castelul său din Praga. Monumentul are o valoare istorică inestimabilă deoarece este prima statuie ecvestră de for public din Europa.În 1904 au fost executate două copii ale celebrei statui, una fiind amplasata la Budapesta, în apropierea Bastionului Croitorilor, cealaltă la Cluj, în Piaţa Sfântul Gheorghe, actualmente Lucian Blaga.

Ulterior, statuia de la Cluj a fost mutată în faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu. Interesant este că şi statuia care poate fi văzută actualmente la Praga, într-o curte interioară a castelului, este tot o copie, din 1967, originalul aflându-se la Galeria Naţională din capitala Cehiei.

 

 

Comenteaza