Aspazia Droniuc şi-a făcut apariţia mascată la Curtea de Apel Mureş FOTO / VIDEO

Aspazia Droniuc şi-a făcut apariţia mascată la Curtea de Apel Mureş FOTO / VIDEO
Denunţătoarea lui Sorin Apostu, Aspazia Droniuc, s-a prezentat într-un final la Curtea de Apel Mureş unde va fi audiată pentru prima dată de către judecător. Droniuc este martorul cheie în dosarul de corupţie al fostului primar al Clujului, ea declarând procurorilor DNA că i-a dat mită lui Apostu pentru a-i facilita câştigarea unor contracte de asigurare pentru parcul auto al RATUC.

Aspazia Droniuc a venit mascată, cu pălărie, ochelari de soare şi mască chirurgicală, pentru a se feri de camerele video şi aparatele foto ale jurnaliştilor aflaţi la Curtea de Apel Mureş.

Amintim că, după ce denunţătoarea, condamnată deja în dosarul de corupţie al fostului primar al Clujului, a lipsit de la proces, deşi a fost citată ca martor de trei ori la rând, pentru ziua de astăzi i s-a emis mandat de aducere ca inculpată.

Instanţa a mai emis pe numele ei două mandate de aducere pentru a fi audiată ca martor, dar, spre nemulţumirea judecătorului, aceasta nu a fost de găsit. Astfel, pentru a se asigura că astăzi va fi prezentă, magistratul Curţii de Apel Mureş a dispus la termenul trecut citarea ei cu mandat de aducere ca inculpat.

Cu toate că a fost inculpată în dosarul lui Sorin Apostu, alături de Monica Apostu şi de omul de afaceri Călin Stoia, Aspazia Droniuc nu a compărut niciodată în faţa instanţei, singura declaraţie a ei fiind cea dată în faţa organelor de anchetă. Droniuc şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut judecarea ei în lipsă, instanţa luând act de poziţia ei procesuală prin intermediul unei declaraţii autentificate la notar, prin care îl denunţa pe Sorin Apostu. Droniuc a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, în iulie 2012, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

UPDATE: Aspazia renunţă să dea declaraţii în faţa instanţei ca inculpat. Avocatul Gheorhiţă Meteuţ insinstă ca aceasta să dea declaraţii în calitate de martor.

UPDATE Instanţa a luat o scurtă pauză pentru a hătărî dacă Droniuc poate fi obligată să dea declaraţii în calitate de inculpat, întrucât ea a invocat dreptul la tăcere.

UPDATE Instanţa a stabilit că nu poate schimba calitatea de inculpat a Aspaziei Droniuc deoarece aceasta a fost citată ca atare şi că nu poate fi obligată să dea declaraţii dacă ea a uzat de dreptul la tăcere. Aspazia Droniuc a părăsit Curtea de Apel Mureş, iar ceilalţi participanţi la proce, respectiv inculpaţii Sorin Apostu, Monica Apostu şi Călin Stoia au rămas în sala de judecată unde se continuă procesul.

UPDATE Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut din nou instanţei să-l audieze pentru a doua oară pe Liviu Neag, directorul RATUC, însă procurorul DNA s-a opus cererii, iar instanţa a respins. Aspazia Droniuc nu va mai fi citată, iar la următorul termen, stabilit pentru 3 iunie, Sorin Apostu va mai da o declaraţie în faţa judecătorului.

UPDATE Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a spus că, în opinia sa, Droniuc fiind deja condamnată nu putea să uzeze de dreptul la tăcere, un drept care se aplică în cursul judecăţii. "Nici măcar nu i s-a cerut să se legitimeze. Nu putea fi identificată pentru că a venit mascată şi flancată de oameni îmbrăcaţi în negru. Nu va mai fi citată în această fază a procesului. Poate doar la recurs. Acum se pune problema dacă o instanţă de fond se poate baza pe declaraţiile ei. Se pune o problemă de credibilitate", a declarat Mateuţ.

Citeşte mai multe AICI.

 

Comenteaza