Au făcut foc ca să se încălzească, dar au incendiat întreg cinematograful părăsit în care se adăposteau

Au făcut foc ca să se încălzească, dar au incendiat întreg cinematograful părăsit în care se adăposteau
Cauza izbucnirii incendiului de ieri de la cinematograful din Mănăştur este un foc aprins în sală de persoane necunoscute, care voiau să se încălzească.

Aceasta este concluzia comisiei de cercetare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după ce ieri pompierii au intervenit la faţa locului mai bine de patru ore, încercând să stingă flăcările. "Incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a făcut foc în sală cu scopul de a se încălzi", a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Greblă. Din cauza incendiului în sala de cinema transformată în club, a ars întreg mobilierul din lemn - lambriurile şi scaunele, dar şi podiumul construit integral din lemn, care a fost mistuit.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Cluj, Anca Bolba, spune că făptaşul nu a fost încă prins.

Amintim, din cauză că fostul cinematograf nu mai era folosit de ani buni de zile iar clădirea a fost pusă sub lacăt, aceasta era folosită ca adăpost de oamenii străzii. Aceştia s-ar face vinovaţi şi de izbucnirea incendiului din iulie, tot la cinematograful Dacia.

Clădirea fostului cinematograf din Mănăştur este revendicată în instanţă de Primărie şi de o firmă privată. Aceasta este explicaţia pentru care clădirea a fost lăsată în paragină mai mulţi ani şi vandalizată. Niciun bec din exterior nu a rămas intact, pereţii sunt decojiţi şi plini de graffiti-uri, iar geamurile care nu au fost sparte au fost baricadate cu lemn ori tablă. „Cinematograful Dacia a fost preluat în administrare de la Româniafilm (RADEF) cu sarcini, respectiv procesul de evacuare a chiriaşului din imobil. Acest proces este încă în derulare şi nu putem avansa un termen în care se va finaliza, nu putem anticipa activitatea instanţei", a spus recent purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Ea a adăugat că, „în momentul în care se va rezolva această problemă", intenţia primăriei este de a reabilita cinematograful pe modelul celui din Mărăşti, deschis anul trecut. RADEF a predat, în 2009 patru cinematografe către Primăria Cluj-Napoca - Mărăşti, Dacia, Favorit şi Victoria. Cinematograful Mărăşti a fost redeschis pentru public după lucrări care au costat două milioane de lei. Cinematograful Favorit, care funcţiona într-un imobil retrocedat, nu va mai putea fi folosit ca atare. Dosarul cinematografului Dacia se judecă din 2010 şi a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

Comenteaza