Au păzit manifestanţii, dar nu au primit bani pentru orele suplimentare VIDEO

Au păzit manifestanţii, dar nu au primit bani pentru orele suplimentare VIDEO
Au păzit manifestanţii, dar nu au primit bani pentru orele suplimentare. Este vorba de poliţiştii clujeni care au asigurat măsurile de ordine publică la protestele din ultimele luni. Sindicaliştii susţin că mare parte din orele petrecute în piaţă au fost efectuate peste programul de lucru şi, în mod normal, ar fi trebuit plătite. Oamenii pot spera cel mult la zile libere, în contul orelor suplimentare lucrate.

La fiecare protest care a avut loc la Cluj în ultimele luni, ordinea publică a fost asigurată de poliţişti şi de jandarmi. Agenţii de poliţie şi-au petrecut astfel câteva ore în stradă în fiecare zi. Multe dintre ele, spun sindicaliştii, peste programul de lucru.

"În principiu s-o mers în timpul serviciului, dar dacă cumva, bineînţeles fiind un protest neautorizat, a durat mai mult decât erau de serviciu, poate au făcut şi ore suplimentare", spune liderul de sindicat al poliţiştilor din Cluj, Dorel Frenţ.

Conform legii, primele două ore suplimentare pe zi ar trebui plătite cu un spor de 75%, iar dacă timpul de muncă se prelungeşte şi mai mult , restul orelor se plătesc cu un spor de 100%. Sindicaliştii susţin că orele suplimentare nu s-au plătit niciodată în poliţie şi, în cel mai bun caz, s-au compensat cu zile libere.

"Deci dacă au fost 4 ore, se adună eventual cu 4 ore din altă zi şi se dă o zi liberă. În cazul în care nu se pot compensa cu liber corespunzător într-o perioadă de două luni de zile, atunci sunt obligate inspectoratele să le plătească", a adăugat Frenţ.

"Noi am acţionat în instanţă IGPR şi IPJ pentru orele suplimentare lucrate atunci în anii în care se acorda bani pentru orele suplimentare, respectiv până în 2010". spune liderul SNAP Cluj, Constantin Mandache.

Reprezentanţii IPJ Cluj neagă faptul că poliţiştii ar fi lucrat ore suplimentare în timpul protestelor şi spun că cei care au asigurat ordinea la manifestaţii se aflau în timpul programului de lucru.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

Etichete
Comenteaza