Avatarurile gherleanului victimă a mafiei poliţiştilor din Bistriţa-Năsăud

Avatarurile gherleanului victimă a mafiei poliţiştilor din Bistriţa-Năsăud
În primăvară, ZIUA de CLUJ vă prezenta situaţia disperată în care ajunsese un gherlean doar pentru că avusese ghinionul să fie accidentat de un poliţist în judeţul Bistriţa-Năsăud. În pofida dovezilor evidente, printre care şi o înregistrare video a momentului accidentului, angajaţii Poliţiei Rutiere din judeţul vecin încearcă să-şi scoată colegul basma curată.

În 28 noiembrie 2012, Florin Lerenţ, asistent la Ambulanţa Gherla, aflat în trafic pe o şosea în judeţul Bistriţa -Năsăud, a fost lovit de un autoturism condus de şeful de post din comuna Negrileşti, Daniel Pop. În accident a fost implicat şi un autocamion, iar acesta s-a soldat şi cu două victime: poliţistul, care, potrivit raportului medico-legal, a necesitat 11-12 zile de tratament şi sora acestuia, aflată pe „locul mortului", care a suferit o ruptură de splină şi a necesitat, potrivit celuiaşi tip de document, 44-45 de zile de îngrijiri medicale.

Pe scurt, potrivit propriei relatări, confirmată şi de înregistrarea video a evenimentului, surprins de o cameră video de supraveghere de peste drum, Lerenţ era oprit lîngă axul drumului intenţionând să vireze la stânga pentru a intra în sediul unui atelier auto aflat pe partea opusă a drumului. După exact 9 secunde de la momentul opririi a avut loc impactul, fără ca dinamica exactă a acestuia să fie surprinsă de camera video. Potrivit lui Lerenţ, Pop a încercat să-l depăşească, intrând pe contrasens, acroşând un camion, căruia i-a rupt o roată, după care a lovit maşina gherleanului.

Unul din membrii echipajului de poliţie sosit la faţa locului (din care făcea parte şi şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Robert Hasnăş, aflat în acest moment în arest preventiv, acuzat de fapte de corupţie) i-a spus textual lui Lerenţ: „N-o să concediem un poliţist pentru un civil". Drept urmare, colegii lui Pop a decis pe loc că Lerenţ ar fi vinovatul şi au inventat pe loc o dinamică a accidentului care să-l scoată pe Pop basma curată. Ei au decis că Lerenţ ar fi pornit de pe loc, dintr-o staţie de autobuz din zonă, fără să se asigure, i-ar fi tăiat calea lui Pop, care l-ar fi acroşat, după care ar fi ricoşat în camionul care circula din sens invers.

N-a contat faptul (evident în pozele de la faţa locului) că maşina lui Pop avea partea dreapta faţă (cu care ar fi trebuit să-l lovească pe Lerenţ, dacă acesta i-ar fi tăiat calea) intactă, deci teoria agenţilor constatatori nu stătea în picioare, n-a contat faptul că şoferul tirului a declarat că autoturismul lui Lerenţ stătea pe loc în momentul accidentului, important era ca nu cumva să pice vina pe colegul lor de serviciu.

Din fericire, ulterior, Lerenţ a obţinut înregistrarea video menţionată mai sus. „Când i-am spus lui Pop că am înregistrarea video, a avut efectiv un şoc", a relatat Lerenţ. Conştienţi că probele nu-i vor ajuta în instanţă, poliţiştii bistriţeni au schimbat tactica, începând să tergiverseze ancheta. De atunci a început calvarul gherleanului. Fiind vorba de un accident cu victime a fost deschis dosar penal, lui lerenţ i-a fost reţinut permisul, iar de doi ani Lerenţ bate în fiecare lună drumul Gherla-Bistriţa, pentru a obţine de la Procuratură prelungirea adeverinţei pe baza căreia poate conduce.

În scurt timp, Lerenţ avea să afle şi motivul pentru care şeful de post din Negrileşti încerca să scape: nu avea poliţă RCA. „M-a sunat asiguratorul meu că i-au cerut să plătească 500 de milioane. Am mers şi i-am spus să nu plătească nimic până nu se pronunţă instanţa, dar, cu aceeaşi ocazie, de curiozitate, l-am rugat să-l verifice pe Pop. Cel de la asigurări a intrat în sistem şi a descoperit că poliţa acestuia RCA expirase de două luni şi nu şi-o reînnoise. Trebuia, deci săm plătească din buzunar daunele şi pentru maşina mea şi pentru camion, plus maşina lui făcută praf", a povestit Lerenţ.

O dovadă în plus a faptului că Pop, poliţistul, e conştient că n-are nici o şansă în instanţă îl reprezintă faptul că şi-a retras plângerea penală la adresa lui Lerenţ pentru vătămare din culpă, lucru făcut şi de sora sa, care, în plus, a declarat în faţa procurorilor că s-ar fi împăcat cu gherleanul. „Nici vorbă, nu m-am împăcat cu nimeni, nici n-am mai vorbit cu ei de atunci", spune Lerenţ.

Cu toate acestea, problemele sale nu s-au terminat. În lipsa plângerilor penale, procuratura Bistriţa a clasat cauza, însuşindu-şi, însă, „motivele de fapt şi de drept reţinute în propunerea organului de cercetare penală". Cu alte cuvinte, procurorul de caz a luat de bun scenariul inventat de colegii şefului de post. Drept urmare, Lerenţ a fost penalizat de poliţia rutieră din Bistriţa, pentru neacordare de prioritate la plecarea de pe loc, cu interzicerea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Fireşte, gherleanul nu poate accepta să plătească pentru vinovăţia altuia şi vrea să-şi recupereze şi paguba.

Numai că, întrucât sancţiunea a fost dată pe baza referatului procurorului, care şi-a „însuşit" scenariul poliţiştilor, Lerenţ nu poate contesta sancţiunea în mod direct, recuperându-şi permisul până la pronunţarea instanţei, ci trebuie să atace referatul procuroraturii în contencios, situaţie în care nu-şi recuperează permisul până la soluţionare. Singura sa speranţă este ca, în acest interval de timp, procurorul şef să-i ofere, din nou, lună de lună, adeverinţă ca să poată conduce. Cu alte cuvinte, drumurile lunare Gherla-Bistriţa vor continua. Totul pentru că a avut ghinionul să fie accidentat de un poliţist protejat de mafia despre care se ştia de mult (dar acum a aflat şi DNA) că există în poliţia bistriţeană.

„Asta e, voi continua, pentru că nu pot sta fără permis, am o mamă de aproape 90 de ani paralizată. Oricând pot avea nevoie urgent de maşină. Şi trebuie să-mi recuperez şi paguba. Reparaţia maşinii m-a costat 6.500 de lei şi, la un calcul sumar, drumurile la Bistriţa în ultimii doi ani m-au costat cam 5.000 de lei. După ce voi demonstra în instanţă că sunt nevinovat, îl voi da în judecată pe Daniel Pop în civil să-l pun să-mi plătească toate aceste cheltuieli, e poliţist, are de unde. Iar agentului care a întocmit procesul verbal mincinos de la faţa locului, Ciprian Doru Raboca, îi voi face plângere la DNA", a conchis Lerenţ.

 

Comenteaza