Aventura unei americance mutată în vara anului trecut la Cluj: „Când vii aici te gândești că e comunism, ceva înapoiat”

Aventura unei americance mutată în vara anului trecut la Cluj: „Când vii aici te gândești că e comunism, ceva înapoiat”
| Foto: Facebook.com/TheRealTaneka

Taneka Rubin, în vârstă de 28 de ani, este baschetbalistă la U Cluj, influencer și autoare de cărți în timpul liber. Ea a ajuns în Ardeal în august 2021.

Potrivit libertatea.ro, Taneka nu este doar o sportivă. A practicat baschetul în capitala Marii Britanii, Londra, dar are și un master în Afaceri Internaționale la University of East London.

Nu are doar un blog personal, ce-i poartă numele, ci a și publicat o carte, „Winners Win”, care a văzut lumina tiparului înaintea pandemiei, în ianuarie 2020. Un tânăr mentor, așa cum apare alăturat descrierii sale pe diverse site-uri despre baschetul feminin, ea crede că noi toți avem un scop dat de Divinitate, iar „cartea mea, una inspirațională, vrea să ajute oamenii să-și îndeplinească întregul potențial”.

Rep: Taneka, ne poți spune cum te simți în România după jumătate de an petrecută la Cluj-Napoca?

Taneka Rubin: Iubesc România! Este o țară care m-a primit cu brațele deschise, neașteptat de frumos. Clujul este viu, senzația este una care îți încălzește sufletul.

Rep: Vorbeam și cu antrenorul vostru, cu Giannis Koukos, în cadrul interviurilor Libertatea despre viața străinilor în România, iar el se plângea, mai în glumă, mai în serios, de festivalul Untold, care „paralizează” orașul timp de o săptămână. Ai prins, ai fost?

– Am auzit de acest festival, dar n-am văzut. Îți dai seama că atunci când am tastat „Cluj” pe google, mi-a dat „Untold” din prima. Poate o să merg data viitoare, deși eu nu sunt fanul festivalurilor, mi se par prea gălăgioase pentru gustul meu. Eu sunt adeptul grupurilor mici.

Rep: Ce știai despre România, Transilvania, până să ajungi aici?

– Nu prea știam nimic. Nu știam pe nimeni care să fi jucat aici, ca să pot să-l întreb de detalii. Am făcut cercetări personale, pe internet, m-am informat despre oraș, cultură, mâncare. Primul impact atunci? „Omule, trebuie să mă pregătesc de frig teribil!”. Eu fiind din Florida, sunt o persoană solară. Oricum, poate fi mai rău în privința frigului, aici.

Rep: Ce ți-a plăcut la noul oraș în care locuiești?

– Centrul orașului. Iar Târgul de Crăciun a fost frumos de-a dreptul. Am fost în fiecare zi. A fost ceva ca în povești, un pic, am simțit atmosfera magică a sezonului.

Rep: Ce nu-ți place?

– Mi-a tot zis multă lume să încerc un desert, dar poate am înțeles eu greșit, poate am avut ghinion cu restaurantul respectiv, dar nu mi-au plăcut papanașii. Și toți mi i-au lăudat.

Rep: Stilul de viață cum ți se pare?

– Chiar am fost surprinsă pozitiv. Foarte occidental, mai ales față de ceea ce credeam că voi găsi. Nu știu dacă e așa fiindcă este oraș universitar. Se simte că sunt în Europa. Nu se simte ca fiind departe de casa mea, de America. Un oraș tânăr, care are un vibe bun. Clujul este o mare și frumoasă surpriză!

Rep: Care sunt ideile despre România până să vii din străinătate?

– Nu știam prea bine, dar în mare, cam așa: comunism, deși nu prea pricep ce e asta, fiindcă n-am trăit, dar probabil e ceva înapoiat, plus nesiguranță, un pic de „ai grijă la cel de lângă tine, nu poți știi ce hram poartă”. Dar te izbește adevărul, nu mi se pare că sunt diferențe mari între România și Occident. OK, sunt diferențe de limbă, de mâncăruri, logic, dar e o țară primitoare.

Rep: Așa că te gândești că poate vei locui mai mult aici?

– Eu am contract până în luna mai, dar chiar aș vrea să continui. Orașul e frumos, clubul are grijă de noi, am început să-mi fac prieteni.

Comenteaza