Aventură unică în România, la Cluj

Aventură unică în România, la Cluj
Cheile Turzii Race, un eveniment unic în România, îşi face debutul anul acesta, în perioada 27-29 iunie. Un eveniment care îi aşteaptă pe pasionaţii sportului de aventură, indiferent dacă sunt profesionişti sau simpli amatori.

Evenimentul combină patru probe competiţionale cu activităţi recreative şi de agrement, mai exact escaladă, alergare montană, mountainbike şi crosscounty. Pe lângă asta, cei mai curajoşi se pot înscrie la proba de triatlon, o probă unică în România care cuprinde escalada, bike race şi alergare.

"Ne aşteptăm la un număr de 500 de concurenţi şi ne dorim ca în cinci ani să ajungă la 3000 şi să fie o competiţie de top în România şi în Europa de Est. Evenimentul vine ca o modalitate de protecţie a Cheilor, un turism sănătos, civilizat şi, după părerea mea, este cea mai bună metodă de a proteja ecologic o anumită zonă. Competiţia nu are scop economic, nu ne dorim să avem un beneficiu financiar la sfârşit. Totul se face din pasiune. Considerăm în schimb că beneficiul de imagine şi de prestigiu va fi foarte important", spune Gheorghe Frăţilă, şef Serviciu Salvamont Salvaspeo Cluj.

Locaţia este una pe măsură, Cheile Turzii, care le oferă participanţilor pe lângă frumuseţea peisagistică şi un loc în care escaladele, alergarea montană, parapanta şi alte aventuri devin mult mai interesante.

"Cred că e una dintre cele mai frumoase locaţii din Transilvania, un loc de referinţă în România şi până acum nu au mai existat astfel de competiţii la noi. Până la urmă e şi un fenomen pe care noi vrem să-l promovăm în Transilvania şi anume astfel de locuri, unice, de legendă, nişte locuri în care s-a făcut istorie la nivel de alpinism şi cred că merită să promovăm şi să aducem laolaltă, pasionaţi ai sportului de aventură", a spus Vlad Căpuşan, organizator şi membru al clubului Extreme Explorer.

La competiţie s-au înscris deja italieni şi japonezi. Organizatorii se aşteaptă să fie cel puţin zece concurenţi străini.

În funcţie de probele la care doritorii vor să se înscrie, preţurile variază între 60-140 lei. Competitorii vor primi însă un kit a cărui valoare este egală cu taxa de participare. Premiile se anunţă a fi şi ele consistente, dar câştigul cel mai mare este experienţa cu care iubitorii de sport în natură vor rămâne în urma competiţiei.

Cheile Turzii se află în judeţul Cluj, la o distanţă de 6 kilometri vest de municipiul Turda. Au o lungime de 1300 metri şi o înălţime a pereţilor de până la 200 metri, ocupând o suprafaţă de 324 hectare. Zona oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră. Aici se găsesc specii rare de animale şi plante ca acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă şi usturoiul sălbatic.

Comenteaza