Azi e VINERI 13. De ce se tem oamenii de această dată

Azi e VINERI 13. De ce se tem oamenii de această dată
| Foto: PantherMediaSeller - Depositphotos.com

Ziua de vineri 13 este considerată de superstiţioşi ca fiind cea mai ghinionistă zi.

Azi este vineri, 13 mai. Este o zi de care cei care cred în superstiţii se tem.

Ziua de vineri 13 este considerată de superstiţioşi ca fiind cea mai ghinionistă zi posibilă. Superstiţia a fost transpusă de-a lungul anilor în mai multe filme de groază (Seria „Friday the 13”) inducând ideea că în această zi ni se pot întâmpla cele mai cumplite lucruri posibile.

Statistic, un an calendaristic are cel puţin o zi de vineri care cade în a 13 zi a lunii, fiind maximum trei situaţii de acest gen. Asocierea dintre ziua de vineri şi cea de 13 a lunii este considerată cu atât mai ghinionistă cu cât, şi individual, cele două sunt catalogate de superstiţioşi ca fiind ghinioniste. 

Vineri, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos

În ceea ce priveşte ziua de vineri, lipsa de noroc al acesteia are caracter religios, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. 

„Vineri, 13” a fost consemnată în istorie ca fiind o zi neagră încă de la începutul secolului al XIV-lea. Într-o zi de vineri, pe 13 octombrie 1307, majoritatea cavalerilor templieri din Franţa erau arestaţi sau ucişi, comanda fiind dată de regele Franţei, Filip al IV-lea.

Majoritatea studiilor arată că "vineri 13" este o superstiţie a secolului XX. Cert este că, până în 1908, "vineri 13" pătrunsese în mentalul colectiv, dovadă fiind un articol din New York Times din 4 martie în care autorul nota: "Vineri 13 nu îl sperie pe Senatorul Own".

Unii specialişti sunt de părere că „vinovat" pentru introducerea superstiţiei în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, supranumit şi "regele cuprului". Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculaţiilor la bursă şi, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat "Vineri, treisprezece". Deşi azi este complet dat uitării, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiţii temute, în imaginarul colectiv.

Tragedii au avut loc într-o zi de vineri, 13

  • Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
  • Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA - Kitty Genovese a fost violată şi ucisă în plină stradă sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reacţie a oamenilor a fost numită "sindromul Genovese" sau "efectul de spectator"
  • Vineri, 13 octombire 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi două luni mai târziu, după ce au fost nevoiţi să se hrănească in cadavrele călătorilor morţi.
  • Vineri, 13 ianuarie 2012 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, incident în care au murit 32 de persoane.
  • Vineri 13 aprilie 2012 în Italia a avut loc un cutremur, iar în SUA, o tornadă a lovit statul Oklahoma.

Asteroidul care vine pe vineri 13

La 13 aprilie 2029, într-o zi de vineri, asteroidul 99942 Apophis va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă mai mică decât cea la care se află sateliţii de comunicaţii. La un eventual impact cu Pământul, asteroidul, cu un diametru de aproximativ 270 de metri, ar elibera o energie de 880 de megatone echivalent TNT.

Comenteaza