Bani europeni pentru doctoranzii clujeni: 1.850 de lei lunar şi burse în străinătate

Bani europeni pentru doctoranzii clujeni: 1.850 de lei lunar şi burse în străinătate
Locuiesc trei până la opt luni în străinătate, cu cazare asigurată, şi câştigă 1.850 de lei pe lună, sumă care ajunge la 3.700 de lei lunar pe durata stagiului în străinătate. În această situaţie s-au aflat, timp de doi ani, 250 de doctoranzi de la Universitatea "Babeş-Bolyai", beneficiari ai două programe doctorale finanţate de Uniunea Europeană.

Programele cumulează o sumă totală de aproximativ 20 milioane de lei, sumă asigurată în cea mai mare parte de Uniunea Europeană. Covârşitoarea majoritate a banilor din buget a fost direcţionată către bursele doctoranzilor - 1.850 de lei pe lună, sumă care ajunge la 3.700 de lei lunar pe durata mobilităţilor internaţionale, care durează între 3 şi 8 luni, la universităţile partenere din Europa. Cele două programe finanţate de UE au avut o durată de doi ani şi s-au încheiat chiar astăzi. Numărul de doctoranzi care au beneficiat de cele două programe doctorale ajunge la 139 şi respectiv 116; dintre aceştia, 134 şi respectiv 112, adică aproape toţi, au beneficiat de mobilităţiinternaţionale. "Este performanţă extraordinară faptul că aproape toţi au beneficiat de mobilităţi. Ne-au spus că au făcut faţă foarte bine în universităţile unde s-au dus, iar feedback-urile au fost extraordinare", spune Luminiţa Silaghi Dumitrescu, coordonatorul unuia dintre cele programe doctorale.

 

"Le-a permis accesul la resurse europene de învăţare şi cercetare, ceea ce contribuie la îmbunătăţirea formării iniţiale a viitorilor cercetători în context european", după cum prezintă coordonatorii celor două programe.

 

Comenteaza