Bica îşi aşteaptă sentinţa definitivă la Rahova
- Scris de Nicoleta Nap
- 09 Sep 2012, 22:14
- Eveniment
- Ascultă știrea

Radu Bica a fost transferat în iulie la Penitenciarul Rahova, unde s-a mutat şi procesul în care este acuzat de fapte de corupţie. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a fost condamnat de Tribunalul Cluj, în martie 2012, la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar sentinţa a fost menţinută şi de Curtea de Apel Cluj (CAC).
În iulie, acesta a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Drept urmare, a fost transferat la Penitenciarul Rahova, pentru a fi mai aproape de instanţa din Bucureşti. În acest timp, Bica a primit două prelungiri ale arestului preventiv, una pronunţată în 18 iulie, iar a doua, în 4 septembrie. Recursul său va fi dezbătut în 20 septembrie, când judecătorii de la ÎCCJ vor decide dacă menţin sentinţa CAC sau dacă pronunţă o altă pedeapsă, care poate fi mai blândă sau mai aspră.
Avocatul Mihai Giurgea, care îl reprezintă pe Bica la recurs, va pleda pentru iertarea clientului său. „Vom cere achitarea sa, iar în subsidiar, o reducere a pedepsei", a spus avocatul. Amintim că Giurgea, alături de Anatol Pânzaru, celălalt avocat al lui Bica, au cerut CAC să îl achite pe fostul vicepreşedinte sau să îi schimbe încadrarea juridică, din luare de mită în trafic de influenţă. Ambele solicitări au fost respinse, judecătorii considerând că decizia iniţială, cea a Tribunalului Cluj, a fost corectă.
Bica a fost arestat în 1 noiembrie 2011, fiind acuzat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de luare de mită. În urma filajului şi a interceptărilor telefonice, a fost percheziţionat imediat după ce a luat de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro. Anchetatorii spun că fostul oficial al CJ urma să mai primească de la Droniuc până la 20.000 de euro. Aceasta ar fi dat banii pentru ca Bica să îi furnizeze informaţii care i-ar fi facilitat câştigarea unei licitaţii pentru servicii de mentenanţă la stadionul Cluj Arena. Droniuc şi-a recunoscut fapta, iar declaraţia l-a trimis după gratii pe Bica. În schimb, fostul vicepreşedinte a susţinut pe parcursul anchetei penale şi în faţa instanţelor că banii pe care i-a luat de la Droniuc reprezentau de fapt un împrumut.
Droniuc este proprietară a firmelor Frarom Import Export (FIE) şi Groupe Frarom Agent de Asigurare (GFAA), prima oferind servicii de peisagistică, iar a doua fiind societatea prin care aceasta îşi desfăşura activitatea de broker de asigurări. Dacă pentru profitul FIE l-a mituit pe Bica pentru a obţine un contract de mentenenţă a Cluj Arena, pentru câştiguri la GFAA a cumpărat influenţa fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Astfel, procurorii DNA au arătat că Apostu intervenit la directorul Regiei Autonome de Transport Urban Călători Cluj, Liviu Neag, pentru a-i facilita lui Droniuc încheierea unui contract de asigurare a parcului auto format din mijloacele de transport în comun din municiiu. Droniuc a fost condamnată în ambele dosare, pedeapsa cumulată fiind de trei ani de închisoare, însă cu suspendare.
Coleg de închisoare cu Adrian Năstase
Penitenciarul Rahova se află la 8 km de centrul Bucureştiului şi este specializat în deţinerea arestaţilor preventiv şi a condamnaţilor cu regim închis. La Rahova sunt 237 de celule, ce pot găzdui fiecare între 4 şi 10 deţinuţi. Bica a fost transferat la aceeaşi închisoare în care a fost încarcerat în iunie fostul premier al României, Adrian Năstase, condamnat la doi ani cu executare în dosarul „Trofeul calităţii".