Blocuri între case cu mansarde mascate în "poduri" de 6 metri VIDEO

Blocuri între case cu mansarde mascate în
Firma D&M Construct SRL, deţinută de Ion Daniel Susan, construieşte un ansamblu de cinci blocuri pe strada Mircea Eliade din cartierul clujean Europa. Cu toate că, pe hârtie, blocurile au două etaje, sub "acoperişurile" de 6 metri se ascunde încă un nivel.

Firma D&M Cosntruct SRL a obţinut autorizaţiile de construire pentru ansamblul de blocuri de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca în mai 2012, în baza documentaţiei urbanistice PUD avizată şi aprobată prin hotărârea de consiliu local 537/28. 07.2007. Având în vedere că e vorba de o zonă de case, regimul maxim de înălţime permis este de două etaje, autorizaţiile au fost emise conform legii. Dacă pe hârtie, lucrurile sunt în regulă, în teren s-au mai „adaptat". Sub acoperişul de 6 metri înălţime sunt mascate mansarde, ceea ce înseamnă câte patru apartamente în plus pentru fiecare bloc.

Sorin Mureşan, a cărui casă este „flancată" de blocuri, a făcut numeroase adrese la Primăria Cluj-Napoca, dar şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a afla în ce bază se ridică al treilea etaj al blocurilor. Prin adresa nr. 288667/43/19.09.2012, Primăria Cluj-Napoca, Direcţia Urbanism-Serviciul Autorizări Construcţii îi răspunde lui Mureşan că „în ceea ce priveşte regimul de înălţime a construcţiei şi faptul că acoperişul ar fi după cum spuneaţi „spaţiu locuibil", menţionăm că regimul de înălţime autorizat este D+P+2E, iar podul proiectat şi autorizat este „neamenajabil"". Astfel, reprezentanţii Primăriei spun că blocul care se ridică în spatele casei lui Sorin Mureşan este construit în baza unei autorizaţii emisă în spiritul legii.

O altă nemulţumire a clujeanului este că nu i s-a cerut acordul, ca vecin, pentru construirea blocurilor. „În virtutea faptului că mă afectează aceste imobile, era nevoie de acordul nostru. În acte, la poziţia noastră apare „vecin necunoscut". Casa e aici din 2004, ei s-au apucat de construcţie în 2012. Sunt „vecin necunoscut", dar când am plătit impozitele cum am fost?", se întreabă clujeanul. În schimb, autorităţile locale îi spun lui Mureşan că nu era nevoie de acordul său. „Ţinând seama de faptul că documentaţia autorizată respectă prevederile Planului Urbanistic de Detaliu aprobat (în 2007 - n.red.), la emiterea autorizaţiei de construire nu a fost necesar a se solicita acordul vecinilor, deoarece amplasarea şi destinaţia construcţiei nu se încadrează în situaţiile prevăzute în art.27 din Ordinul nr.839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, republicată". Însă, în fapt, „s-au adus modificări de destinaţie a spaţiilor în interiorul unei clădiri", situaţie în care se cere acordul vecinilor. Doar că modificările nu au fost făcute în baza unor acte, ci mascat, arată Sorin Mureşan. Mai exact, o parte din podurile blocurilor au ajuns mansarde locuibile.

Nemulţumit că imobilele îi răpesc lumina naturală şi îi afactează intimitatea, fiind la mică distanţă de casa sa, iar primăria îi răspunde că „totul e legal", clujeanul a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia Regională în Construcţii Nord Vest. În urma unei verificări, inspectorii au constatat că la cele cinci blocuri „se efectuează lucrări de compartimentare a podurilor, nerespectându-se prevederile autorizaţiilor de construire". Totodată, în adresa nr. 10763/483/26.10.2012, Inspectoratul de Stat în Construcţii arată că „decizia menţinerii sau desfiinţării lucrărilor executate revine administraţiei publice locale".

Clujeanul spune că a făcut o sesizare la Poliţia Locală, în 30 octombrie, însă nu a primit încă nici un răspuns. „Pe lângă faptul că nu respectă autorizaţia, muncitorii sunt puşi să lucreze şi sâmbăta şi în sărbătorile legale. Nu au nici echipament de protecţie. Nici vorbă să se fi terminat cu haosul urbanistic la Cluj. M-am mutat la casă cu gândul că o să am linişte şi intimitate, dar m-am trezit înconjurat de blocuri, de construcţii care nu respectă legea. Azi mi se întâmplă mie, mâine vi se poate întâmpla şi vouă. Aşa se distruge Clujul", a spus, revoltat, Sorin Mureşan.

Sesizările lui Mureşan nu au rămas, până la urmă, fără ecou, firma fiind amendată pentru patru din cele cinci imobile de locuinţe, ultimul fiind încă în lucru. „În urma unui control comun al Poliţiei Locale cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, s-a constatat nerespectarea unor prevederi din autorizaţia de construcţie, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 de lei de către Inspecţia de Stat în Construcţii. Ulterior, beneficiarul a revenit la forma iniţială autorizată desfiinţând pereţii interiori din incinta podului pe care intenţiona să-l transforme în mansardă, lucru neprevăzut în autorizaţie", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

„Dacă s-a conformat şi a desfiinţat pereţii interiori la cela patru blocuri terminate, dar încă nerecepţionate, atunci de ce face pereţi falşi şi lasă loc pentru geamuri la al cincilea bloc, care încă e în construcţie", se întreabă Mureşan.

Conflict deschis între constructor şi vecinul blocurilor

Sorin Mureşan susţine că a fost victima unei înscenări făcute de dezvoltatorul imobiliar. „Când a ajuns cu lucrările la acoperiş şi am văzut că sub acesta se maschează o mansardă, am luat legătura cu el. I-am zis că eu nu cred că e legal ce face şi mi-a spus că la blocul care e chiar lângă casa mea va face un acoperiş mai mic. După o vreme, a venit la mine şi mi-a spus că a vorbit cu asociaţii lui şi că aceştia i-au spus că ar fi mai bine să mă despăgubească cu un apartament şi să renunţ la plângeri. Au zis că pentru ei e mai avantajos aşa. Eu nu le-am cerut niciodată nimic, nu i-am ameninţat. Nu am nevoie de nimic de la ei, îmi pare rău că am investit atâţia bani în casă şi acum sunt înconjurat de blocuri. Dacă ies pe terasă, dau nas în nas cu muncitorii, şi la baie când mergem trebuie să tragem jaluzelele, nu mai avem pic de intimitate. Susan şi un individ care s-a dat drept asociat al lui au înregistrat o discuţie în care se poate auzi clar că nu cer şi nu ameninţ, şi apoi apare în presă că sunt şantajist", a declarat Sorin Mureşan pentru ZIUA de CLUJ.

Familia Mureşan intenţionează să îşi caute dreptatea în instanţă. Ion Daniel Susan, reprezentantul firmei D&M Construct SRL a trimis un răspuns scris cu privire la modul în care construieşte ansamblul de imobile de pe strada Mircea Eliade. „În primul rând, aş dori să fie clar că nici eu, nici firma D&M Construct nu am fost şi nu suntem dispuşi să cedăm şantajului familiei Mureşan, nu le vom da nici bani, nici apartament. Sperăm ca procurorii şi instituţiile statului să facă lumină în acest caz clar de şantaj. Reprezint o firmă serioasă, clujenii care au cumpărat apartamente de la noi au fost foarte mulţumiţi de calitatea construcţiilor noastre şi tot ceea ce nu a fost conform proiectului aprobat de autorităţi dintr-o eroare de proiectare atunci când am fost sesizaţi şi amendaţi am luat măsuri de intrare în legalitate. Sperăm ca şi alţi constructori din Cluj să ne urmeze exemplul şi să nu se mai lase şantajaţi de persoane lacome şi lipsite de scrupule", scrie Susan.

Comenteaza