Boc în cei trei ani la Guvern: cât mai mulţi bani la buget, indiferent cum şi indiferent de unde VIDEO

Boc în cei trei ani la Guvern: cât mai mulţi bani la buget, indiferent cum şi indiferent de unde VIDEO
Cât mai mulţi bani la buget, indiferent cum şi indiferent de unde. La asta s-ar putea rezuma cei trei ani pe care Emil Boc i-a petrecut în fruntea Guvernului. Din aceasta filisofie s-au născut cele mai contestate măsuri luate de Guvernul Boc, care i-au grabit in cele din urma plecarea de la Palatul Victoria, la presiunea strazii, a Opozitiei, dar si a presedintelui Traian Basescu.

O primă decizie a cabinetului Boc, puternic contestată, a fost interzicerea cumulării salariului cu pensia în sistemul public. Aceasta a fost, totodată, şi prima ordonanţă anulată de Curtea Constituţională. O altă măsură care, numai în judeţul Cluj, a pus pe butuci peste 4.000 de firme, a fost introducerea controversatului impozit forfetar, la care s-a renunţat abia după 2 ani, în 2011.

Creşterea impozitării veniturilor din drepturi de autor a fost o altă decizie care a lovit breslele artiştilor şi jurnaliştilor. De asemenea, Guvernul Boc a introdus o serie de impozite noi, inclusiv pe tichetele de masă şi pe dobânzile bancare. Dar cea mai dramatică decizie a Executivului, girată de preşedintele Traian Băsescu, a fost tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

După ce Curtea Constituţională nu a permis puterii să se atingă de pensii, Guvernul Boc a decis, în compensaţie, să mărească TVA-ul de la 19 la 24%. Premierul Emiul Boc şi-a mai pus semnătura şi pe proiectele de lege privind recalcularea pensiilor militarilor, coborârea pragului de impozitare şi reţinerea unui CAS de 5% pentru pensionari. Proiectul controversat al legii sănătăţii a contribuit la umplerea paharului şi i-a scos pe români în stradă. De aici până la finalul carierei de premier a lui Boc n-a mai decât un pas. Premierul şi-a dat demisia în 6 februarie pentru a detensiona situaţia politică şi socială.

Reporter: Valentin Mălăescu
www.realitateacluj.net

Comenteaza