Boc: Vom solicita UE realocarea de fonduri europene de la unele programe unde nu s-au cheltuit banii

Boc: Vom solicita UE realocarea de fonduri europene de la unele programe unde nu s-au cheltuit banii
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că România va solicita Uniunii Europene realocarea fondurilor de la programe unde nu au fost cheltuiţi banii către programe unde resursele financiare au fost epuizate şi mai există solicitări de finanţare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prezent la Timişoara la un forum cu oamenii de afaceri, având ca temă "Regionalizarea, reforma statului, măsuri de relansare economică", premierul Emil Boc a răspuns unei întrebări venite din public, referitoare la posibilitatea suplimentării de fonduri pe programele unde există cereri de finanţare, iar banii europeni au fost epuizaţi.

Boc a declarat că ministrul Afacerilor Europene are mandat ca, până la începutul lunii noiembrie, "să facă analize sectoriale cu ministerele pentru realocare de sume pe fonduri europene, pentru a trimite în noiembrie (o solicitare - n.r.) la Uniunea Europeană".

"Cam trei, şase luni de zile durează răspunsul de la Uniunea Europeană pentru reevaluarea unor cheltuieli pe fonduri europene. Vrem să extindem bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor tocmai pentru a da IMM-urilor mai mult de lucru, iar oamenii să plătească mai puţin la factură (de căldură - n.r.). Deci, avem câteva priorităţi în realocarea acestor fonduri europene. Până la sfârşitul anului 2011 este posibil în raporturile cu UE să facem realocări de la unele programe care nu au cheltuit banii către unele mai solicitate", a declarat Boc.

La Timişoara au avut loc, vineri, congresul de alegere a conducerii Comisiei naţionale a PDL pentru infrastructură, energie şi mediu şi o şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PDL, la care au participat aproximativ 1.300 de democrat-liberali. Ulterior, a avut loc o dezbatere cu tema "Regionalizare, reforma statului şi măsuri de relansare economică", eveniment la care au participat preşedintele PDL, Emil Boc, şi alţi 450 de invitaţi: oameni de afaceri, miniştri ai PDL şi membri din conducerea centrală a partidului.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, în 21 septembrie, că va propune Comisiei Europene realocarea fondurilor europene care nu au fost absorbite de unele instituţii, precizând că o decizie în acest sens va trebui adoptată în maximum 2-3 luni.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, declara, în aceeaşi zi, că a solicitat ca cel puţin un miliard de euro din fondurile europene care n-au fost absorbite de alte ministere, printre care şi cel al Muncii, să fie cedat MDRT.

"Cred că toţi miniştrii trebuie să avem în vedere nevoia României de a aduce aceşti bani în ţară. Ştiu că există şi orgoliu personal, care de foarte multe ori e piedică la o decizie corectă. Eu cred că ar trebui să vedem acum, toţi colegii miniştri, interesul naţional şi să ducem banii care se pare că nu pot fi folosiţi pe un anumit program operaţional sectorial acolo unde este nevoie de ei şi se pot cheltui imediat", a spus Udrea.

Ea a adăugat că MDRT a contractat pe diverse proiecte toată suma de 4,3 miliarde de euro alocată din fonduri europene şi are proiecte depuse în valoare de 12 miliarde de euro.

Noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispoziţie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentând fonduri europene, după ce în patru ani de la aderare plăţile făcute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă doar 13,5% din suma alocată.

Înfiinţarea ministerului condus de Orban survine unei perioade în care atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au invocat necesitatea atragerii fondurilor europene, ca o soluţie pentru problemele de infrastructură, de mediu sau de dezvoltare regională, în contextul unei creşteri economice limitate inclusiv de contextul internaţional.

România beneficiază de fonduri structurale în cuantum de 19.213.036.712 euro (81.665.012.544 miliarde de lei) care pot fi accesate prin mai multe programele operaţionale.

Cele mai recente date ale Autorităţii de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) - valabile la data de 31 august - arată că au fost depuse 30.162 de proiecte cu o valoare totală de peste 235 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 150 de miliarde de lei contribuţie UE. Au fost şi multe proiecte respinse - peste 12.000 de proiecte- iar 5.385 sunt în curs de evaluare. Pe de altă parte, 8.652 de proiecte au fost aprobate până la data de 31 august. Valoarea totală a acestora este de 83,2 miliarde lei (aproximativ 19 miliarde de euro), contribuţia UE fiind de aproximativ 50 de miliarde de lei. Contractele sau deciziile de finanţare cu beneficiarii sunt însă mult mai puţin numeroase, respectiv 6.765. Totalul plăţilor în lei a fost, pentru toate programele operaţionale finanţate din fonduri structurale de aproape 11,7 miliarde de lei, din care 6,7 miliarde de lei prefinanţare, 4,3 miliarde lei lei rambursări din contribuţia UE şi 687,7 milioane de lei rambursări de la bugetul de stat.

Plăţile către beneficiari din contribuţie UE pentru totalul programelor operaţionale reprezintă 13,5% în raport cu alocarea totală de la UE în perioada 2007 - 2013.

 

Etichete
Comenteaza