Video Foto Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit la Aeroportul Cluj. Boc: "Iancu reprezintă ADN-ul prin care ne-am construit ca națiune"

Un bust al lui Avram Iancu a fost dezvelit, marţi, în Aeroportul Internaţional Cluj, care poartă numele revoluţionarului transilvănean.

După ce recent Aeroportul Internațional din Cluj a sărbătorit primul milion de pasageri de anul acesta, marți a fost dezvelit bustul celui ce dă numele aerogării clujene de 10 ani: Avram Iancu.

„Dezvelirea bustului lui Avram Iancu este un moment solemn pentru Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Suntem mândri că aeroportul poartă numele marelui erou național. Aeroportul Internațional din Cluj a avut o dezvoltare importantă. Dacă în decembrie 2010 reușeam să înregistrăm primul milion de pasageri, la finalul acestui an vom avea 3 milioane de pasageri. Totoată, avem un plan ambițios de dezvoltare pe termen lung, iar pentru anul 2040 estimăm că vom avea 7 milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu”.

Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit la Aeroportul Cluj. Boc: Iancu reprezintă ADN-ul prin care ne-am construit ca națiune

Investiții de 80 mil. euro în 2023 la Aeroportul „Avram Iancu”

„În ultimii ani am reușit să investim foarte mult, inclusiv din fonduri europene, vom extinde terminalul și vom realiza o nouă cale de rulare. Până la finalul lui decembrie 2023, vom finaliza investiții de 80 de milioane de euro”, a mai declarat David Ciceo.

Bustul lui Avram Iancu este amplasat între cele două terminale ale aeroportului și este cea de-a doua creație a sculptorului basarabean Ion Bolocan, care este și artizanul bustului lui Decebal din interiorul aerogării din Cluj. 

Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit la Aeroportul Cluj. Boc: Iancu reprezintă ADN-ul prin care ne-am construit ca națiune

La eveniment a fost prezent și primarul Emil Boc. Acesta a anunțat că Primăria Cluj-Napoca pregăteşte un centru memorial al lui Avram Iancu, pe strada din Cluj-Napoca care îi poartă numele şi unde acesta a stat în perioada studenţiei.

Boc: „Avram Iancu suntem toți!”

„Dragi urmași ai lui Avram Iancu,

Trăiască duhul lui Iancu! Trăiască moțul între moți, Câmpia Libertății spune Avram Iancu suntem toți! În ultimă instanță, Avram Iancu ne reprezintă pe toți. Iar o națiune care nu își cunoaște trecutul, nu va avea niciodată viitor. Prin acest moment, în care la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca este dezvelit bustul lui Avram Iancu, arătăm încă o dată identitatea noastră națională”, a declarat Boc, înaintea momentului dezvelirii bustului. 

Edilul Clujului a mai afirmat faptul că, Avram Iancu reprezintă simbolul suprem al ființei noastre naționale în Transilvania, ADN-ul prin care ne-am constituit ca națiune.

„Fără spiritul lui Avram Iancu astăzi n-am fi aici, în marea Țară Românească, să vorbim limba română, să avem religie creștină și să fim o națiune demnă în Uniunea Europeană. Acest gest simbolic de dezvelire a bustului lui Avram Iancu are o semnificație mult mai largă pentru fiecare dintre noi, pentru că reprezintă trecutul, prezentul și viitorul nostru, prin existența spiritului lui Avram Iancu”.

Prefect Cluj: Momentul de azi e un pod între nou și tradițional

Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a transmis: 

„Așa cum aeroportul reprezintă poarta de intrare în Transilvania, așa momentul de astăzi este un pod de trecere de la tradițional la nou, între istorie și prezent. Iar, după cum amintise anterior și directorul David Ciceo de investițiile în dezvoltarea aeroportului, ei bine, aceste investiții reprezintă un pod de trecere spre viitor''.

Corul bisericii din Lupșa (jud. Alba) a oferit mai multe momente artistice și muzicale în cadrul ceremoniei de dezvelire a bustului lui Avram Iancu.

Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit la Aeroportul Cluj. Boc: Iancu reprezintă ADN-ul prin care ne-am construit ca națiune

După dezvelire, desupra aeroportului au survolat trei elicoptere ale Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii.

Comenteaza