Când are loc primul termen în procesul dintre Lucian Bode şi UBB
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Ian 2023, 16:21
- Eveniment
- Ascultă știrea
Tribunalul Sălaj a programat, pe 17 ianuarie, primul termen în procesul pe care ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, l-a intentat Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca în contextul reanalizării tezei sale de doctorat, potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţelor de judecată.
Conform aceleiaşi surse, dosarul având ca obiect "suspendare executare act administrativ Hotărârea nr.10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai - Comisia de etică" a fost înregistrat la instanţă pe data de 5 ianuarie.
UBB informase, încă din 24 noiembrie 2022, că a reluat analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în urma apariţiei în spaţiul public a unor noi suspiciuni de plagiat.
Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a stabilit, cu privire la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, secretar general al PNL, că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de instituţia de învăţământ superior.
"Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informaţii cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate", arată comunicatul universităţii.
Potrivit aceleiaşi surse, în lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia îi solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei.
De asemenea, se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii, mai precizează reprezentanţii UBB în comunicatul menţionat.
În replică, Lucian Bode a afirmat, miercuri, că sintagma "profund viciată" privind teza sa de doctorat este o apreciere subiectivă a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, o "judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate", şi a anunţat că va merge înainte în instanţă, deoarece cazul său a "depăşit limitele legii, dar şi ale raţiunii".