Când va avea loc sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului. Mii de moți și turiști sunt așteptați la Mărișel

Când va avea loc sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului. Mii de moți și turiști sunt așteptați la Mărișel
| Foto: Facebook.com/Traditii clujene

Cea de-a 69-a ediție a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului va avea loc duminică, 14 iulie 2024, în comuna Mărișel.

Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, această manifestare anuală adună mii de participanți, atât moți, cât și turiști din țară și străinătate.

Anul 2024, proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României, aduce o semnificație deosebită sărbătorii, care se desfășoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu și a moților din timpul Revoluției de la 1848. Aflată la cea de-a 49-a ediție, este considerată cea mai mare manifestare de acest gen din județul Cluj.

Activitățile vor începe la ora 12:00 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, unde vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și discursuri ale oficialităților locale și județene. Începând cu ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor avea ocazia să se bucure de un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume.

În acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor Tudor Căucean, publicul se va bucura de prezența unor invitați speciali: Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot).

Pe scena evenimentului vor urca „Horitorii Clujului”: Iosif Rusu, Nicolae Turcu, Claudiu Ciotleuș, Raul Oltean, Adrian Socaciu, Alexandru Potra și Grigore Sâmboan, dar și tinerii interpreți clujeni: Denisa Giurgiu, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, Alexandru Crișan, Ștefania Viorela Cotîrlă, Adania Abrudan, Catinca Crișan, Adela Burcă, Raluca Drule, Daria Șipoș, Teodora Nan, Roxana Maria Pop, Andra Moldovan, Paul Sâmbotelecan, Ariana Sandor, Cristian Mezei-Pop, Ariana Fodor, Alexia Rus, Antonia Lapohoș și Paula Roberta Pașca.

De asemenea, vor evolua: Diana și Denisa Todea, Dana Purcel, Livia Maria Hetea-Danciu, Anicuța Roșu, Delia Toderici, Ioana Marc, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Ana Maria Mariș, Alexandra Elena Ciota, Alexandra Camelia Budae, Emanuel și Nicolae Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel și Grupul tradițional „Mărișana” – Mărișel.

Crucea Iancului de la Mărișel, inițial ridicată din lemn în anul 1924 pentru a marca un secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872), a fost ulterior înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. De atunci, în jurul acestei troițe, moții se adună an de an pentru a cinsti victoria înaintașilor și pe Avram Iancu.

Avram Iancu, născut în anul 1824 în județul Alba și decedat în 1872 la Baia de Criș, Hunedoara, a fost una dintre figurile centrale ale Revoluției pașoptiste. Lupta sa pentru drepturile românilor din Transilvania a fost recunoscută ca un moment de cotitură în istoria României moderne, contribuind semnificativ la formarea statului român. Prin activitatea sa politică, intelectuală și revoluționară, Avram Iancu a câștigat un loc de cinste în inimile românilor și în istoriografia națională.

Comenteaza