Capitala Culturală Europeană, desemnată de un juriu european. Vezi care e procedura

Capitala Culturală Europeană, desemnată de un juriu european. Vezi care e procedura
Anunţul ministrului Culturii privind sprijinul candidaturii Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 încalcă legislaţia europeană care reglementează acest domeniu, precizează europarlamentarul clujean, Rareş Niculescu.

Astfel, desemnarea Capitalei Culturale Europene se va face în conformitate cu prevederile Deciziei Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii" pentru anii 2020-2033, document aflat în prezent în procedură parlamentară . Această propunere de decizie prevede o procedură de selecție în două etape efectuată de către un juriu european de experți independenți.

"Autorităţile române au drept unice competenţe: publicarea unui apel pentru depunerea candidaturilor (în anul 2016), notificarea Comisiei cu privire la oraşele candidate, convocarea juriului european - care urmează să realizeze o preselecţie, transmiterea către Comisie a candidaturilor formale, iar în cele din urmă o nouă convocare a juriului european pentru selecția finală.  Juriul european întocmește un raport privind candidaturile, precum și o recomandare pentru desemnarea titlului de „Capitală europeană a culturii". Având în vedere recomandările juriului european, Comisia desemnează, în mod oficial, capitalele europene ale culturii", explică Rareş Niculescu.

Juriul european este compus din 10 membri: experți independenți cu experiență vastă și cunoștințe importante în sectorul cultural, în dezvoltarea culturală a orașelor sau în organizarea unui eveniment precum capitalele europene ale culturii". Aceşti membri sunt aleşi de către Parlamentul European, Consiliu și Comisie (câte trei membri) şi Comitetul Regiunilor (un membru).

Experţii vor fi numiţi de instituţiile europene şi nu va mai exista posibilitatea nominalizării a şase experţi naţionali, aşa cum prevede actualul cadru legislativ. Nominalizările nu vor mai fi făcute de Consiliul Uniunii Europene, în baza recomandării Comisiei Europene, ci direct de Comisia Europeană.

"Titlul de Capitală Culturală Europeană nu este un cadou la latitudinea Guvernului României, ci se câştigă în urma unui veritabil concurs, cu reguli şi criterii clare. Autorităţile române trebuie să respecte aceste reguli şi să evite favorizarea oricăruia dintre oraşele candidate", mai spune europarlamentarul.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat.

În ultimele două zile, mai mulţi oameni politici clujeni cât şi directorul Asociaţiei "Cluj-Capitală Culturală Europeană în 2021" au cerut demisia de onoare ministrului Culturii.

Citeşte şi Clujul, sabotat de un ministru doctor al UBB.

Comenteaza