Care sunt zilele libere din 2016. Calendarul sărbătorilor legale

Care sunt zilele libere din 2016. Calendarul sărbătorilor legale
În 2016, românii au 12 zile libere stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, iar celelalte cinci în weekend.

Cele 12 zile libere sunt 1 şi 2 ianuarie (Anul Nou), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 şi 2 mai (Paştele, repsectiv Ziua Muncii), 19 şi 20 iunie (Rusalii), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Naţională a României), 25 şi 26 decembrie (Crăciunul).

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă. În 2016, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paşte (ortodox).

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza