Cartea de un milion de euro, comoara neştiută din Biblioteca Academiei

Cartea de un milion de euro, comoara neştiută din Biblioteca Academiei
Ediţia “princeps” a unui volum de astronomie extrem de rar, scris de Nicolaus Copernicus şi evaluat la 1 milion de euro, a fost descoperită, din greşeală, la Cluj.

Una din cele câteva sute de cărţi tipărite în anul 1543, la Nurenberg, a stat “ascunsă” timp de 60 de ani, într-un depozit al Bibliotecii Academiei Române din Cluj. în urmă cu aproximativ o lună, un cercetător din Bucureşti a descoperit-o întâmplător, iar ulterior a afişat-o în cadrul unei expoziţii de istorie a astronomiei. Până în urmă cu o lună, oricine putea solicita studierea cărţii, însă nimeni nu ştia ce ţine în mână. Cartea era o “comoară” căutată de mai multă lume...

 

Opera revoluţionarului astrolog Nicolaus Copernicus, “De revolutionibus orbium coelestium, Libri VI”, prin care autorul susţinea teoria heliocentristă, se află în registrele filialei clujene a Bibliotecii Academiei Române începând cu anul 1949. O- dată cu decretul de desfiinţare a cultelor, comuniştii au preluat peste 500.000 de cărţi de patrimoniu care urmau să fie arse. Bibloteca Academiei din Cluj a fost înfiinţată de David Prodan, care primise permisiune din partea lui Petru Groza de a păstra cărţile confiscate. Cartea lui Copernicus este înregistrată sub numele de cod “U. 58489”.

 

Prima literă indică provenienţa din patrimoniul cultului unitarian. Cel care a făcut marea descoperire este un cercetător din Bucureşti, Gheorghe Stratan, care a dat peste ea întâmplător.

 

 “De revolutionibus orbium coelestium, Libri VI” este una din cele câteva sute tipărite în 1543, la Nurenberg. Multe dintre ele au fost distruse după indexarea lucrării de către catolici la începutul secolului al XVII-lea, iar în prezent, în întreaga lume se mai găsesc doar câteva zeci de exemplare. Stratan spune că volumul Copernicus de la Cluj ar putea fi evaluat la peste un milion de euro.

 

“Nimeni nu a ştiut că există această carte. E o carte fundamentală, iar exemplarul de la Cluj arată excelent. E o carte originală care are multe adnotări, semn că a fost citită de multe persoane”, spune Gheorghe Stratan. El mai arată că volumul descoperit constă în opera lui Copernicus şi “De re metallica”, de Giorgio Agricola, conexate sub o copertă din piele de Cordoba din 1550.

 

 Cercetătorul mai spune că volumul de la Cluj e, “fără îndoială, singurul din ţară”, iar existenţa acestei cărţi aici va atrage atenţia întregii lumi asupra oraşului şi a Bibliotecii Academiei. Directorul acesteia, Ioan Chindriş, subliniază că biblioteca dispune şi de alte câteva mii de cărţi, la fel de valoroase.

 “Avem jumătate de milion de cărţi de patrimoniu de dinainte de 1800. Cu siguranţă că persoana care a deţinut cartea a fost foarte bogată şi provenea din mediul unguresc”, spune Chindriş.

 

 “De revolutionibus...” va fi transferată la “tezaur”, unde va fi depozitată într-un dublu seif. Pentru prima oară de 60 de ani, cartea astrologului polonez a fost etalată în 30 septembrie, la o expoziţie de istorie a astronomiei. După ce a fost înapoiată, cartea a fost lăsată în biroul unui angajat care a uitat să o depună în seif.

 

Unitarienii o cer înapoi

 

Kovacs Sandor, bibliotecarul Episcopiei Unitariene Cluj, spune că biserica este proprietara de drept a cărţii confiscate de comunişti. “Vrem cărţile înapoi, însă nu există o bază legală pentru a le reprimi. Trebuie schimbată legea arhivelor. Avem un proces-verbal care atestă că ne-au fost luate peste 10.000 de cărţi”, spune Kovacs.

Comenteaza