Ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu

Ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu
Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că documentul este dat publicităţii în urma unei înţelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, la MAE principalele dispoziţii ale Acordului. Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.

Principalele prevederi ale acordului privind amplasarea scutului la Deveselu:

Baza rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României

România va stabili un spaţiu aerian restricţionat în jurul bazei
Numărul membrilor forţei SUA în Baza de la Deveselu nu poate depăşi 500 de persoane
SUA vor utiliza, "în măsura posibilului", cetăţeni şi firme româneşti pentru contracte la Deveselu

România nu îşi asumă răspunderea pentru prejudiciile în afara teritoriului său

România şi SUA îşi împart costurile pentru bază

Statele Unite vor avea autoritate exclusivă asupra operaţiunilor
Acordul dintre România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu este încheiat pe perioadă nedeterminată, însă poate fi denunţat în orice moment de către oricare dintre părţi, prin notificare scrisă, dar care îşi ca produce efectele în termen de doi ani.

"Prezentul Acord este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare în conformitate cu legile interne ale fiecărei Părţi şi la data primirii ultimei notificări scrise prin care Părţile se informează reciproc, prin canale diplomatice, că toate procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord au fost îndeplinite", stabileşte documentul.

Acordul poate fi amendat prin acordul scris al părţilor.

"Prezentul Acord poate fi denunţat în orice moment de către oricare dintre Părţi printr-o notificare scrisă transmisă celeilalte Părţi care-şi va produce efectele în termen de 2 ani de la data comunicării acesteia", mai prevede documentul.

 

Comenteaza