Ce se întâmplă cu Marius Balo, eliberat după 8 ani de închisoare în China / Când se întoarce la Cluj

Ce se întâmplă cu Marius Balo, eliberat după 8 ani de închisoare în China / Când se întoarce la Cluj

Profesorul clujean Marius Balo a fost eliberat în 29 martie după ce a şi-a ispăşit întreaga pedeapsă, respectiv 8 ani de închisoare în China, pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari. Acesta este acum blocat în Shanghai, oraș aflat în lockdown din cauza unui focar de COVID, dar ar trebui să ajungă la Cluj pe data de 18 aprilie.

Clujeanul a trimis un mesaj către ZIUA de CLUJ prin care le mulțumește tuturor celor care i-au fost alături și l-au susținut în această perioadă, precizând că este blocat de 10 zile într-o cameră de hotel.

„Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost întemnițat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai deoarece orașul a intrat în lockdown complet.. mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reușit cei de acasă să îmi achiziționeze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj pe 18. Sper din suflet ca să nu se anuleze și acest zbor.

Fiind blocat de aproape 10 zile într-o cameră de hotel, am avut la îndemână timp suficient pentru a parcurge o mare parte din articolele și reportajele de presă care s-au publicat în sprijinul meu în ultimii ani. Va mărturisesc, aveam o oarecare idee despre faptul că sunt susținut într-adevăr de cei de acasă.. însă nu mi-am imaginat un asemenea efort concertat, timp de ani de zile, al atâtor oameni, încât să ajungă să imprime cauzei o asemenea amvergură.

Am rămas profund impresionat de generozitatea de care ați dat dovadă, oferind timp și cerneală unei cauze singulare, pierdută în negura timpului la mii de kilometri distanță și practic divorțată de realitatea românilor de zi cu zi. Dumnezeu știe că nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-ați spus despre mine și nu mă oglindesc în caracterizarea de om bun și cinstit pe care mi-ați făcut-o.

Daca mi-aț ști păcatele, v-ați scârbi de mine.. însă nădăjduiesc și eu la mila bunului Dumnezeu, ca acum odată eliberat, să-mi indrepte pașii pe calea care duce către libertatea aceea, absolută și deplină, libertatea de păcat.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine și il rog pe bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze, iar mie să îmi dăruiască putere și pricepere pentru a mă arăta vrednic de încrederea pe care mi-ați acordat-o”, a transmis Balo.

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, el a ocupat postul de profesor la prestigioasa universitate Renmin University, de asemenea în Beijing.

În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii. 

Comenteaza