Ce spun românii despre ruşinea naţională, diseară la Berăria Culturală

Ce spun românii despre ruşinea naţională, diseară la Berăria Culturală
A zecea dezbatere de la Berăria Culturală, diseară, îl are ca invitat pe sociologul Vasile Dâncu, ce vorbeşte despre mai multe măsurători pe care le-a făcut institutul sociologic pe care-l conduce, despre scepticismul naţional şi optimismul ori orgoliul românesc, dar şi despre ruşinile din sufletul naţional.

Cea de-a zecea dezbatere organizată la Berăria Culturală îl are ca invitat pe sociologul Vasile Sebastian Dâncu, care va vorbi despre o temă delicată: România - speranţă sau proiect? La rândul său, organizatorul acestor dezbateri, istoricul şi jurnalistul Ion Novăcescu a propus, ca temă, în cadrul dezbaterii, sintagma "viitorul Urgent al Patriei".

Profesorul Dâncu va prezenta publicului şi presei care participă la aceste dezbateri, în premieră, rezultatele recente ale unor măsurători sociologice, făcute de către Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES), care oferă date inedite despre optimismul românesc, dar şi despre scepticismul naţional. Apoi, vor fi prezentate date statistice despre orgoliul românesc, dar şi despre ruşinile din sufletul naţional. Dezbaterea va începe la ora 19 şi are loc, ca de obicei, în sala Euphoria de la Fabrica de Bere  Ursus.

"Voi vorbi despre consecinţele unei anumite regresii spre gândirea magică la români, despre imposibilitatea de a accepta raţionalitatea în cotidian şi proiectarea personală, despre modul cum se adaptează, pervers, politica la acest mod de gândire. Voi analiza optimismul românesc şi pe cei nemulţumiţi dar optimişti, tendinţa de imitaţie şi orgoliul românesc fundamentat pe nimicul unor experienţe singulare", spune Dâncu.

Berăria Culturală este un proiect cultural-comunitar al Fundaţiei Armonia, susţinut de către Ursus.

Comenteaza