Cea mai deprimantă perioadă din an umple cabinetele psihologilor din Cluj. Una dintre cauze - lumina scăzută

Cea mai deprimantă perioadă din an umple cabinetele psihologilor din Cluj. Una dintre cauze - lumina scăzută
Clujenii iau cu asalt cabinetele psihologilor în această perioadă, considerată cea mai deprimantă din an. Printre motivele care-i deprimă se numără şi lumina slabă, spune psihologul Daniel David.

"Perioada Sărbătorilor de iarnă este o situaţie mai complicată. Lumea asociază stresul doar cu evenimentele negative, dar nu e adevărat. Pot fi şi evenimente pozitive care pentru organism pot fi la fel de stresante", spune David. Al doilea factor de stres este reducerea luminozităţii, care "are efect depresiv", fără ca mecanismele care conduc la această stare să fie cunoscute. Al treilea factor pentru creşterea numărului persoanelor deprimate este clasicul bilanţ de la sfârşit de an. "Începutul anului e o situaţie în care ţi-ai făcut bilanţul şi te pregăteşti pentru un an nou, cu planuri. Oricând faci asta, psihologic e iarăşi un factor de stres, pentru că există o discrepanţă între realitate şi ceea ce vrei", spune psihologul clujean.


Acesta spune că în această perioadă creşte numărul de consultaţii psihologice, iar cel mai des invocate probleme sunt nerealizările din anul trecut.

"E o formă de depresie care reacţionează la schimbarea luminozităţii. Sunt zile scurte fără soare, care conduc la tulburări, prin diverse mecanisme care nu sunt încă stabilite", conchide David, adăugând că numărul consultaţiilor a crescut în această perioadă cu 10-20% faţă de restul anului, "ceea ce e destul de mult".

Specialiştii spun că primele două luni ale anului sunt cele în care se înregistrează cele mai multe depresii sezoniere. Tinerii şi femeile sunt cei mai predispuşi la astfel de afecţiuni.

Daniel David este şeful catedrei de psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai".

Comenteaza