Celebru regizor, Doctor Honoris Causa la UBB. Vezi de ce merită titlul

Celebru regizor, Doctor Honoris Causa la UBB. Vezi de ce merită titlul
Regizorul Eugenio Barba, Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai", într-o ceremonie programată vineri.

Titlul va fi acordat de Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB, într-o ceremonie ce are loc vineri în Aula Magna a UBB.

Eugenio Barba este creatorul celebrului Odin Teatret, recunoscut pentru formulele inovatoare de acţiune în diferite contexte sociale şi de lucru alături de instituţii sau comunităţi din întreaga lume. Alături de Odin Teatret şi Theatrum Mundi Ensemble, regizorul de origine italiană a realizat 75 de spectacole în ultimele aproape cinci decenii.


În 1979, Eugenio Barba a deschis calea spre un nou domeniu de cercetare teatrală, fondând Şcoala Internaţională de Antropologie Teatrală. Printre cele mai cunoscute şi recente volume lansate de Eugenio Barba se numără: O canoe de hârtie. Tratat de antropologie teatrală (tradus în limba română la editura Unitext, 2003), Teatru: singurătate, meşteşug, revoltă (traducere Nemira, 2010), Pământ de cenuşă şi diamant (traducere Ideea Europeană, 2010) sau Casa în flăcări. Despre regie şi dramaturgie (traducere Nemira 2012).


Eugenio Barba este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Arhus, Ayacucho, Bologna, Havana, Varşovia, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires şi Tallin, iar Universitatea Montreal i-a oferit distincţia „Reconnaissance de mérite scientifique".


Între artiştii care au marcat istoria teatrului în a doua jumătate a secolului 20, Eugenio Barba este singurul care a abordat într-o manieră inovativă toate zonele de cultură teatrală, spun reprezentanţii UBB, este vorba de creaţie artistică, reflecţie teoretică, pedagogie teatrală; cercetare ştiinţifică şi folosirea teatrului ca instrument trans-cultural care să activeze relaţiile dintre diferite grupuri sociale şi etnice.

Textul de Laudatio pentru titlul de DHC va fi prezentat de decanul Facultăţii de Teatru şi Televiziune, Liviu Maliţa.

Etichete
Comenteaza