Cercetător clujean, între cei mai buni inventatori europeni ai anului

Cercetător clujean, între cei mai buni inventatori europeni ai anului
Cercetătorul clujean Daniel Marcu se numără între oamenii de ştiinţă nominalizaţii la premiul Inventatorul European al Anului, acordat de European Patent Office (EPO).

Daniel Marcu a fost nominalizat la categoria "Cercetare" a premiilor Inventatorul European al Anului, acordate unor inventitori de top din cinci domenii de activitate. Clujeanul stabilit în prezent în Los Angeles, SUA, a fost nominalizat alături de alţi doi colegi din cadrul companiei SDL, Kevin Knight şi William Wong, respectiv de Philipp Koehn - liderul echipei, pentru "contribuţiile la progresul tehnologic, social şi economic".

Gala de acordare a premiilor s-a desfăşurat pe 28 mai la Amsterdam. Câştigătorii categoriei respective au fost Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio, Luigi Cattel (France, Italy), pentru invenţia "Nano-capsule pentru livrarea medicamentelor anti-cancer direct la celulele bolnave".

Echipa celor patru cercetători a fost nominalizată la titlul de Inventatorul European al Anului, la categoria "Cercetare", pentru inventarea modelului de traducere a frazelor bazat pe probabilităţi pentru traducerile statistice automatizate (realizate de computer) în perioada cât au lucrat în calitate de cercetători la Institutul de Ştiinţe ale Informaţiei al Universităţii California. Invenţia lor îmbunătăţeşte calitatea traducerilor realizate de computer pentru clienţii finali, respectiv timpul în care sunt efectuate traducerile respective.

Clujeanul Daniel Marcu a absolvit facultatea de Automatică şi Calculatoare şi a plecat în 1995 în Canada, unde şi-a obţinut doctoratul. El a lucrat apoi în calitate de cercetător la Institutul de Ştiinţe a Informaţiei al Universităţii California. Aici a pus la punct, alături de viitorii săi colegi o metodă revoluţionară de traducere automatizată, bazată pe modele statistice.

Marcu a fost primul dintre pionierii noii metode care a şi înfiinţat o companie care a utilizat-o, Language Weaver, cu filială şi la Cluj-Napoca. În 2010 societatea a fost preluată de SDL, una din cele mai mari companii în domeniul traducerilor din lume, în cadrul căreia Marcu este Chief Scientific Officer (CSO).

Astăzi metoda la descoperirea căreia Marcu a pus umărul este utilizată de companii mari, precum Google sau Microsoft, în servicii de traducere oferite publicului larg precum Google Translate sau Bing. La rândul Ei SDL, companie ce asigură servicii de business la nivel trans-naţional şi trans-cultural, oferă servicii de traducere descoperită de Daniel Marcu şi colegii săi pentru agenţii guvernamentale şi mari corporaţii.

Spre deosebire de vechea metodă, utilizată din anii 60, care presupunea introducerea de către om a unor reguli de traducere în calculator, metoda de traducere automatizată bazată pe modele statistice transferă computerului responsabilitatea stabilirii regulilor computerului, pe baza unor probabilităţi statistice.

Calculatorul este antrenat prin introducerea unor volume mari de traduceri existente, dintr-o limbă în alta, iar pe baza lor îşi stabileşte probabilitatea statistică de viabilitate a unei anumite traduceri. Prin prisma experienţei de traducere computerul îşi stabileşte reguli şi va fi capabil să traducă alte cantităţi masive de text. Serviciile de traducere pe baza acestei metode  sunt folosite de agenţii guvernamentale şi mari corporaţii.

Daniel Marcu s-a declarat onorat de nominalizarea sa la premiul de Inventatorul European al anului. "E o onoare să fiu finalist pentru premiul de inventator european al anului". "Nominalizarea validează importanţa investiţiilor pe care le facem în traducerea automatizată, un factor cheie în facilitarea comunicării la nivel global. Chiar dacă nominalizarea încununează zece ani de progres în domeniu, credem că doar am schiţat ceea ce poate fi realizat şi credem că ceea ce este mai interesant abia urmează", a precizat MArcu.

La rândul său, preşedintele forului care a acordat distincţia, Benoît Battistelli, a subliniat că metoda inventată de Marcu şi colegii săi "face ca unele limbi puţin cunoscute din lume să devină inteligibile pentru oricine foloseşte internetul". El a mai arătat că cele mai multe companii din domeniul traducerilor prin intermediul internetului, inclusiv Google sau Microsoft, folosesc modelul respectiv în servicii de traducere adresate publicului larg, precum Google Translate şi Bing.

 

 

Comenteaza