Clădirile verzi, sărbătorite mâine la Cluj. Doar una e certificată în judeţ

Clădirile verzi, sărbătorite mâine la Cluj. Doar una e certificată în judeţ
Săptămâna mondială a clădirilor verzi se sărbătoreşte şi la Cluj, mâine, în organizarea Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.

Săptămâna mondială a clădirilor verzi este sărbătorită anual şi atrage atenţia asupra importanţei construirii de clădiri şi comunităţi sustenabile. La Cluj, aceasta are loc mâine pe strada Laszlo Kovari 97, la sediul unei firme private, Instal Data Protect.

Membrii fondatori ai Consiliului Român pentru Clădiri Verzi biroul de proiectare Dico & Ţigănaş, B Lighting, Ecovision, Instal Data Proiect, Transilvania Verde.

În octombrie 2009, fabrica de telefoane mobile Nokia Jucu a fost recunoscută la nivel mondial de către US Green Building Council. Halei i-a fost acordat certificatul LEED Gold de către organizaţia americană Green Building Council. Pentru reducerea consumului energetic, constructorii au implementat soluţii de izolaţie termică în jurul structurii de bază, geamuri termoizolante, senzori de prezenţă pentru gestionarea încălzirii şi iluminării. Fabrica din comuna clujeană Jucu este singura clădire din judeţ care are certificat drept "clădire verde". Astfel de certificări costă mii de euro sau chiar zeci de mii de euro, potrivit specialiştilor.

Comenteaza