Clasa I, romani VIDEO

Clasa I, romani VIDEO
Prima generaţie de elevi clujeni care învaţă în limba romani termină vara aceasta clasa întâi la Şcoala Traian Dârjan, din cartierul Someşeni. Este vorba despre copii între 7 şi 10 ani. Învăţătoarele le predau scrisul şi cititul, dar îi învaţă şi să se spele pe faţă şi pe mâini. Urmăriţi un reportaj de Andreea Popa şi Zoli Szucs.

Elevii din clasa I romani au 12 materii, pe care trebuie să le parcurgă în cele 22 de ore pe săptămână. Toate orele se ţin în limba maternă. Învăţătoarea a constatat însă că mulţi dintre copii nu au suficiente cunoştinţe de limba română.

Orele de curs încep la baie, cu spălatul pe mâini şi pe faţă. În clasă sunt 12 copii. Cea mai silitoare este Gabriela. Împlineşte 10 ani şi are planuri mari: vrea să devină medic.

De cele mai multe ori, pentru ca un copil rom să poată urma şcoala, părinţii trebuie să întrerupă educaţia celor mai mari din familie. Este şi cazul Ravecăi, care are 4 surori şi 3 fraţi.

Fiecare dintre cei 12 copii din clasa I romani îşi fac singuri temele. Uneori, ei ajung să îşi înveţe părinţii să scrie.

În toamnă, Şcoala Traian Dârjan din Someşeni se pregăteşte să primească încă 2 clase cu linie de studiu în limba romani: una pregătitoare şi o clasă întâi. Pentru a preda la ciclul primar, cadrele didactice trebuie să susţină un examen de limbă. În acest moment, sistemul de învăţământ nu pregăteşte cadre didactice calificate pentru a le preda elevilor rromi în limba maternă, aşa că din clasa a cincea copiii vor trebui să îşi continue studiile în română.

 

Comenteaza