Clasa zero, clasa discordiei la Cluj; credeau că au scăpat de ea, dar trebuie să-şi înscrie copiii în februarie VIDEO

Clasa zero, clasa discordiei la Cluj; credeau că au scăpat de ea, dar trebuie să-şi înscrie copiii în februarie  VIDEO
Părinţii clujeni care au amânat înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în 2012, trebuie să facă acest lucru începând de luna viitoare. Mulţi au sperat că aşa numita clasă zero va fi eliminată dar Ministerul Educaţiei a păstrat-o şi pentru acest an, iar copiii nu pot intra în clasa intai fara sa treaca prin clasa pregatitoare. În judeţul Cluj, în această situaţie sunt, potrivit estimărilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, şcolar, circa 500 de copii.

 

Conducătorii sistemului de educaţie preuniversitară din judeţul Cluj consideră că părinţii trebuie să suporte consecinţele propriilor decizii.

"Nu mai poţi să mergi în clasa a 2-a, a 3-a şi chiar a întâia fără să faci clasa pregătitoare, lucru care se ştia încă de anul trecut", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.  "Dar lumea a spus lasă că asta este de moment, anul viitor se schimbă. Au zis că se poate şi aşa. Ei uite că nu se poate şi aşa".

Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi au păreri împărţite despre aceasta decizie a ministerului

"Părinţii ar fi trebuit să cunoască această situaţie de la şcoli că dacă nu urmează clasa pregătitoare nu pot să intre în clasa întâi şi aceste lucruri ar fi trebuit să le ştie în momentul în care au vrut sau nu să se înscrie în clasa pregătitoare", spune preşedintele Asociaţiei Judeţene a Părinţilor din Învăţământul Preşcolar, Violeta Bonda.


"Anul trecut mulţi părinţi spuneau că vor încerca să amâne copilul să ajungă în clasa pregătitoare nu la 6 ani în ideea în care se va testa, se va vedea că nu merge şi se va reveni la învăţîmântul de 4 ani. Nimeni nu i-a informat pe aceşti părinţi că învăţământul primar în România este de 5 ani", spune şi Cristina Grigore, reprezentant al fundaţiei "Părinţi Clujeni".

Educatorii consideră că părinţii au luat decizia de a amâna înscrierea copiilor, nemulţumiţi de condiţiile din şcoli.

"Foarte mulţi părinţi au refuzat să dea copilaşii la clasa pregătitoare ştiind că vor merge în incinta şcolii", spune educatoarea Marcela Rădulescu. "Există şcoli care au grădiniţe în incintă şi s-au amenajat spaţii speciale. Ar fi fost bine, le-ar fi inspirat mai multă încredere părinţilor dacă ar fi văzut spaţiul aparte pentru ei la dimensiunea acestor micuţi".

Înscrierile în cel de-al doilea an şcolar de clasă pregătitoare vor începe de luna viitoare. Aproape 5000 de copii sunt aşteptaţi să fie înscrişi. Conducerea inspectoratului şcolar dă asigurări că şcolile au spaţiile şi dotările necesare inclusiv pentru copiii care nu s-au înscris anul trecut.

Reporter Cristian Todea
Imagine Szucs Zoltan, Cristi Rus

Comenteaza