Clujeanul Daniel Morar, fost judecător al Curţii Constituţionale şi fost procuror-şef DNA, intră în avocatură

Clujeanul Daniel Morar, fost judecător al Curţii Constituţionale şi fost procuror-şef DNA, intră în avocatură

Daniel Morar, fost judecător la Curtea Constituţională a României şi fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, intră în parteneriat cu Gabriel Albu, fondatorul casei de avocatură Albu Legal, specializată în Dreptul penal al afacerilor. 

”Daniel Morar, fost judecător la Curtea Constituţională a României, fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi unul dintre cei mai cunoscuţi practicieni ai dreptului din România, se lansează în avocatură în parteneriat cu Gabriel Albu, avocat specializat în Dreptul penal al afacerilor. Ca formulă juridică de funcţionare, Daniel Morar şi Gabriel Albu vor colabora sub forma unei convenţii de conlucrare profesională, desfăşurându-şi activitatea profesională şi asistândclienţii preponderent în comun, la sediul care va funcţiona la Bucureşti”, potrivit unui comunicat de presă. 

Conform sursei citate, noua formulă aduce în acest moment o ofertă unică pe piaţă: un parteneriat între un cabinet de avocatură lider de piaţă în domeniul Dreptului penal al afacerilor şi ”un profesionist provenit din sectorul public, cu un background profesional de cel mai înalt nivel şi o imagine publică foarte bună şi echilibrată”.

Biroul de avocatură Albu Legal a fost înfiinţat în 2020 de către Gabriel Albu. Echipa rezultată în urma parteneriatului va fi formată din opt avocaţi (cei doi titulari de cabinet, trei avocaţi seniori, un avocat colaborator şi doi avocaţi stagiari). Preponderent, Albu Legal reprezintă companii, majoritatea fiind corporaţii internaţionale.

”Practica principală este şi va continua să fie apărarea în procese penale, prin reprezentarea companiilor şi a oamenilor de afaceriatât în faţa organelor de urmărire penală (îndeosebi a parchetelor specializate, DNA şi DIICOT), cât şi a instanţelor de judecată. De asemenea, Albu Legal oferă consultanţă în prevenţia riscurilor penale, servicii de investigaţie internă, precum şi asistenţă juridică în relaţia cu autorităţile administrative de control (de exemplu ANAF, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă - OLAF şi corespondentul sau român, Departamentul de Luptă Anti-Fraudă - DLAF). De la înfiinţare, cifra de afaceri a Albu Legal a înregistrat o dinamică accentuată de creştere, de circa 20 de procente anual. Numărul mediu anual de angajamente este de circa 50, cu uşoare creşteri de la an la an”, se arată în comunicat.

Daniel Morar este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1990). Între 1990 şi 2005 a activat ca procuror, mai întâi la parchete din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, în acest interval fiind detaşat temporar, în două rânduri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În anul 2005 a fost numit procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie, transformatulterior înDirecţiaNaţională Anticorupţie, unde a ocupat funcţia de procuror-şef al Direcţiei, funcţie pe care a exercitat-o până la încheierea mandatului, în anul 2012. Ulterior, a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exercitând atribuţiile procurorului general al României în perioada octombrie 2012 – aprilie 2013.

Între 2013 şi 2022 a fost judecător al Curţii Constituţionale a României, numit de Preşedintele României pentru un mandat constituţional de 9 ani. Din 2022 este avocat.

A fost membru al Consiliului Guvernatorilor al Academiei Internaţionale Anticorupţie (IACA) din Laxenburg, Austria (2012-2015), organizaţie internaţională care activează sub egida O.N.U.

În cursul mandatului său de judecător al CCR, în perioada 2016-2022, a fost agent de legătură pentru Curtea Constituţională a României la Comisia pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

 

Etichete
Comenteaza