Clujenii, în topul medicilor care părăsesc ţara

Clujenii, în topul medicilor care părăsesc ţara
Clujul ocupă locul doi pe ţară, conform unei statistici a Colegiului Medicilor din România, în ceea ce priveşte numărul doctorilor care vor să lucreze în străinătate.
Din ce în ce mai mulţi medici clujeni intenţionează să plece la lucru în străinătate. Dacă, în anul 2009, 75 de doctori clujeni au solicitat la Colegiul Medicilor (CM) Cluj certificatul care le atestă studiile în străinătate, în acest an numărul lor a crescut de patru ori. La acest sfârşit de săptămână va avea loc un nou târg de cariere medicale în străinătate, unde salariile oferite medicilor pot ajunge chiar şi la 150.000 de euro pe an.

“Numărul de cereri pentru plecare în străinătate a medicilor adresate CM Cluj în 2010 este de 315”, au transmis reprezentanţii colegiului. În topul medicilor clujeni care vor să plece la lucru în străinătate se situează chirurgii şi medicii de familie. “Din punctul de vedere al specialităţii medicale incluzând medici primari, specialişti şi rezidenţi, 48% din totalul cererilor sunt adresate de medici care au următoarele specialităţi: medicină de familie, chirurgie generală, medicină internă, medicină de urgenţă, anestezie şi terapie intensivă (ATI) şi obstetrică-ginecologie”, au adăugat reprezentanţii CM Cluj. Cele mai multe cereri pentru obţinerea certificatului pentru plecarea în străinătate - 37 - au fost făcute de medicii de familie. De asemenea, 35 de chirurgi clujeni vor să plece în afară, urmaţi de 22 de specialişti în medicină internă şi de tot atâţia în medicina de urgenţă. Între cei care vor să muncească în afara ţării se numără 20 de anestezişti clujeni şi 16 specialişti în obstetrică-ginecologie. “În ceea ce priveşte locul de muncă al medicilor ce doresc să practice medicina în străinătate, 60 din 315, adică 19%, nu au un loc de muncă în România”, au precizat oficialii CM Cluj.

La nivel naţional, Clujul se află în topul oraşelor unde doctorii preferă să lucreze în exterior. “În prima jumătate de an, 1.000 de medici au cerut certificate de conformitate, din care 500 sunt din Bucureşti. Clujul este pe locul doi în ţară în ce priveşte documentele solicitate, urmat de Iaşi, unde s-au solicitat 217 certificate de conformitate”, a declarat Luminiţa Vâlcea, purtătorul de cuvânt al CM România. Ea a explicat că în ultimii doi ani numărul medicilor doritori să lucreze în străinătate a crescut. “Anul trecut, 1.400 de medici au cerut astfel de certificate, iar acum doi ani au solicitat documentele 1.200 de persoane. Este clar că trendul este ascendent”, a precizat Luminiţa Vâlcea.

În acest sfârşit de săptămână, la Hotelul City Plaza, va avea loc cea de-a V-a ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice (TICMF), unde vor fi prezente 15 companii internaţionale ce recrutează medici şi asistenţi medicali care vor să lucreze în străinătate. “Salariile şi pachetele salariale diferă de la o ţară la alta . Cele mai mici salarii pentru medici sunt între 80 şi 100.000 de euro pe an în Germania, Danemarca sau în Norvegia. Cele mai mari salarii pentru medici sunt în Irlanda şi ajung la 150.000 de euro pe an”, a declarat Simona Oprea, PR Manager al TICMF. Potrivit ei, cele mai căutate specialităţi sunt cele de ATI, medicină de urgenţă, medicină internă, chirurgie şi medicină de familie.

Vor salarii mari

Camelia T. este rezident în medicină de familie în anul III. “Vreau să plec în Franţa sau în Belgia pentru că sunt salarii mai mari. Câştig 900 de lei aici, iar în străinătate ţi se oferă casă, un cabinet medical pe care nu eşti nevoit să îl plăteşti ca în România şi încearcă să ţi se integreze şi familia. În Franţa sau în Belgia, salariul pentru un medic specialist este de 4-5.000 de euro. Aici, dacă vreau să îmi cumpăr un cabinet medical, trebuie să achit peste 100.000 lei”, a declarat Camelia T.

Etichete
Comenteaza