Clujenii s-au înghesuit la apa sfinţită FOTO

Clujenii s-au înghesuit la apa sfinţită FOTO
Circa 2.000 de clujeni au participat astăzi la Slujba de Bobotează, de la catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, oficiată de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Oameniii bisericii au pregătit 15.000 de PET-uri cu apă sfinţită pentru credincioşi.

Clujenii au înfruntat, astăzi, un ger năprasnic pentru a lua aghiasmă cu ocazia slujbei de Bobotează.

Sute de clujeni au venit încă de la ora 9.00 la utrenie şi apoi au participat şi la liturghia care este oficiată anual la acest mare praznic ortodox ce sărbătoreşte botezarea lui Iisus în apa Iordanului de Sfântul Ioan Botezătorul, dar, totodată, şi arătarea Sfintei Treimi. La un moment dat, un pensionar a avut nevoie de asistenţa medicilor de pe ambulanţă. I s-a făcut rău de la căldura şi înghesuiala din Catedrală.

Numărul credincioşilor s-a mărit considerabil, în jurul orei 12.00, când a început scurta slujbă de sfinţire a apei în Piaţa Avram Iancu.

După slujbă, preoţii au sfinţit aghiasma mare. Dacă clujenii au aşteptat liniştiţi în spatele gardurilor de protecţie pentru ca ÎPS Andrei să se apropie de ei şi să îi stropească cu apă sfinţită, la împărţitul PET-urilor s-au îngrămădit într-un haos de nedescris: şi-au dat coate, s-au împins, câţiva pensionari aproape că au căzut pe jos, şi-au strigat diverse uitând că sunt în faţa Catedelei, principalul motiv de harţă fiind faptul că mai multe persoane au luat câte două recipiente cu aghiasmă.

În credinţa ortodoxă, sărbătoarea Bobotezei reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului, la vîrsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvîrşeşte slujba de sfinţire a apelor, "Aghiasma Mare". În unele zone ale ţării, episcopii locului aruncă în rîuri sau în mare o cruce pe care mai mulţi bărbaţi se întrec să o aducă la mal, probîndu-şi, astfel, puterea credinţei.

În ajunul Bobotezei, preoţii parohi vizitează casele credincioşilor, pe care le binecuvîntează prin stropire cu apă sfinţită.

Citeşte mai multe despte tradiţiile şi obiceiurile de Bobotează AICI.

Comenteaza